”Vad är det vi ser? Och vad ser alla andra?”

Norrbotten går som tåget. Kanske en dålig jämförelse i dessa dagar när alla pratar om att tåget inte, eller väldigt sällan går som det ska. Trots att det går, okej då, som tåget, har vi en uppfattning att vi inte blir sedda och att detta beror på dom därute inte är pålästa och inte vet hur saker och ting förhåller sig häruppe.

Att städerna längs Norrlandskusten hamnade i fel ordning var en av de senaste plumparna som gjordes av ”dom där nere i Sverige”. Visserligen kan man väl tycka att ett reseföretag ska kunna sin karta. Men ”Ingen ser oss”- grejen gäller också lite mer allmänt.
   Vi får inga statliga jobb och vi får ingen Norrbotniabana. Sverige slutar i Umeå om man pratar tågiska. På nåt sätt känns det som att vi fortfarande lever i tron att man får hjälp om man är drabbad. Så kanske det var för i tiden men i dag är det mer funktionellt att framstå som gynnad. Som i Bibeln: “Till den som har skall vara givet”.

Vi är ju själva helt övertygade om att vår del av landet i är den bästa. Årstiderna, naturen och människorna ger oss livsbetingelser som gör att vi kan gå omkring häruppe med ett leende på läpparna. Varför förstår inte andra detta och vallfärdar hit.

Visst, vi har turism. På vissa ställen till och med en stor och framgångsrik sådan men den skulle kunna vara mångfalt större och företagslokaliseringarna skulle kunna vara fler och större.

Varför sker ingen invasion? Detta är en känslig fråga där svaret kräver en viss ödmjukhet. Tänk om det egentligen är så att vi vill ha vår fina del av kartan för oss själva. Varför dela med sig?
   Huvudorsaken till att vi inte lyckas bli invaderade av glada besökare och nyetablerare är att vi ger oss på tricket att sälja och promota vår landsdel härifrån, från hemmaplan. Vi tror att alla andra därute ser det vi ser på samma sätt. Det är där det blir lite galet. Handen på hjärtat; kan du själv räkna upp alla kommuner i Södermanland?
 Att Norrbotten beskrivs som en homogen enhet måste vara ett byråkratiskt påhitt. Sanningen är den motsatta. Kommunerna i länet är väldigt olika. Det mest lika är att alla är förhållandevis små sett till folkmängd och väldigt stora sett till yta. OK, några av orterna är lite mindre små än de riktigt småa.

För nå målet måste marknaden förstå det vi själva säger. Vi bör kanske göra som näringslivet – skaffa justa utposter på viktiga platser i Stockholm. För att bli framgångsrika är det dags att avsätta kraft och resurser för proffssäljare med uppdrag att sälja oss och våra intressen på plats ”där nere”, kontinuerligt över lång tid.

Goda exempel och förebilder finns i Norrbotten. Det är aktörer som anammat ovanstående och som framgångsrikt agerar, istället för att reagera, med goda resultat som följd.

Tomas Riklund
Kreatör, idéspruta, VD och ägare till PR och idébyrån med samma namn, Riklund AB.
Gillar att jobba med ting som börjar med P.