Sokab investerar – för att klara mindre jobb 

Sokab i Kiruna investerar närmare en miljon i en ny gjutningsmaskin för att kunna tillverka små serier av produkter. Foto: Sokab

Närmare en miljon kronor investeras i en ny gjutningsmaskin på Sokab i Kiruna. En av effekterna blir att små serier av produkter kan göras mycket mer kostnadseffektivt.
– Vi har tidigare varit tvungna att beställa våra råmaterial i färdiga hårdheter. Det har inneburit höga kostnader när det inte är så stora jobb. Nu blir det samma råmaterial för alla hårdheter, säger Jari Räinä, platschef.

Sokab, Norrbottens slit- och korrosionsskydd, är specialister på tillämpningar av polyuretan, ett material som används i ett stort antal tillämpningar i dagens samhälle. Från spandex i kläder till isolering av kylskåp. Sokab är specialister på inriktningar mot industrin.
– Eftersom vi finns i Kiruna är det mycket som riktar sig mot gruvindustrin, säger Jari Räinä, platschef.

Polyuretanet används för att skydda delar och ge rätt typer av glid eller motstånd i olika tillämpningar.
Under vecka 37 är produktionen i Kiruna pausad och experter influgna för att installera ny utrustning.
– Vi håller på att sätta in vår nya gjutningsmaskin. Den installeras under veckan och sedan ska vi lära oss hur allt fungerar. Men det blir en stor fördel i att vi inte behöver specialbeställa de hårdheter av polyuretanet som vi inte vanligtvis har i lager. När vi behövt beställa kommer materialet från Frankrike och säljs bara som minst i 25-kilosmängder. Det har inneburit höga kostnader för små jobb.

Och polyuretan finns i väldigt många hårdheter. Jari Räinä beskriver det som att Sokab nu kommer klara konsistenser mellan ”gummiband och hockeypuck”.
– Det kan ofta vara stora kunder, som bara har behov av en liten grej. Nu kan vi utföra de jobben på ett mycket effektivare sätt, säger Jari Räinä.

Text: Hans L. Olofsson