Nolia tar klivet över gränsen

Det nybyggda evenemangsområdet Toranda World utanför Torneå är platsen för den nya mässan Nolia Springtime, som ska rymma allt från båtar till ytterkläder till barnen.

Många Norrbottningar har genom åren vallfärdat till både Piteå och Umeå för att besöka Stora Nolia. Nu hoppas Nolia AB att den nya outdoor- och fritidsmässan Nolia Springtime, 9-11 juni, ska ge samma effekt – men över svensk-finska gränsen.

   – Det känns jättespännande att göra det här i gränsområdet, säger Tommy Abrahamsson, vd för Nolia AB.

Tommy Abrahamsson berättar att idén till Nolia Springtime föddes i en önskan att kunna göra något på den nybyggda evenemangsanläggningen Toranda World utanför Torneå.

– Vi funderade på vad vi skulle kunna göra tillsammans. Utifrån det föddes det här konceptet med en outdoor- och fritidsmässa. Vi tänker att den ska vara både för land och sjö, med inriktning mot familjer. Det ska gå att hitta både en ny båt och ytterkläder till barnen.

Förutom värdet i att finnas på en anläggning som är modern och håller hög kvalitet är också det geografiska området i sig intressant för Nolia AB.

– Det är ett jätte­spännande område. Det är fortfarande många som inte tänker på det, men inom ett relativt litet område finns det en hel del människor. Och det är en expansiv del av Europa, med många miljarder i investeringar de kommande åren, säger Tommy Abrahamsson.

Tommy Abrahamsson, vd för Nolia AB, ser fram emot den nya mässan Nolia Springtime.
”Det är jättespännande att göra det här i gränsområdet”, säger han. Foto: Carl-Johan Utsi.

Bland utställarna syns företag som Fritid & Vildmarksliv i Piteå, Visit Umeå, Art Expedition från Auktsjaur och många andra. Sammantaget har intresset varit stort, säger Tommy Abrahamsson.

– Ja, och faktiskt större än förväntat från svenska sidan. Vi trodde att det skulle vara en fördelning på ungefär 20 procent svenska utställare och 80 procent finska. Men det är bara en liten övervikt mot den finska sidan.

För en hel del Norrbottningar är det tradition att besöka Stora ­Nolia – inte minst de år när mässan hålls i Piteå. Men mässkulturen är ännu större i Finland, berättar Tommy ­Abrahamsson.

– Vi har samma kvalitet på mässorna i Sverige som i Finland, men de har många fler. Jag tror att det ligger mer i kulturen att besöka den typen av evenemang. I Norrland är vi duktiga på att gå på Stora Nolia, men i Sverige är det lite unikt. Det brukade finnas fyra mässor med liknande inriktning – nu är det bara vi kvar.

Förutom att förbereda inför Springtime i mitten av juni arbetar Nolia AB intensivt med Nolia trädgård, som startar 21 april.

– Vi tittar hela tiden på vilka andra mässor som kan vara intressanta. Vi jobbar som bäst när vi har bra samarbeten med näringsliv och kommuner. Två exempel är Bodens kommun för maskinmässan Load up North och nu Spring­time och samarbetet med Toranda World.

En liten utmaning i att göra ett arrangemang som Nolia Springtime – med tydlig prägel av två olika länder – kan ju vara språket, men det säger Tommy Abrahamsson att besökarna inte behöver oroa sig för.

– Vi kommer att ­erbjuda en jättebra mässupplevelse både för svenska och finska ­besökare. Det kommer att vara ett gediget och stort mässprogram och en unik mässa som riktar sig till hela familjen, ­något som inte är så vanligt i Finland, säger han.

Text: Hans L Olofsson