Världsledande Marsforskare samlas i Luleå

Javier Martín-Torres, professor i atmosfärsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.

Över 20 ledande Marsforskare från hela världen samlas denna vecka på Luleå tekniska universitet.
– Det är unikt att ha så många framstående Marsforskare på en och samma plats, säger Javier Martín-Torres, professor i atmosfärsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.

Under expeditionen ExoMars 2020 kommer Europeiska rymdorganisationen, ESA, att skicka en obemannad rymdfarkost och en plattform till Mars. Ett av instrumenten på plattformen är HABIT, konstruerat och byggt vid Luleå tekniska universitet i samarbete med Omnisys Instruments.

Marsforskarna som denna vecka befinner sig i Luleå är alla med i det team som – under ledning av Luleå tekniska universitets professorer Javier Martín-Torres och Maria Paz Zorzano-Mier – utvecklar HABIT-instrumentet, vars uppgift är att undersöka beboeligheten på nutida Mars.

– Nu, med två år kvar till ExoMars 2020, är det ett bra tillfälle för oss i teamet att samlas och diskutera viktiga detaljer om HABIT. Det är roligt att vi träffas här i Luleå, eftersom instrumentet är ett flaggskeppsprojekt för Luleå tekniska universitets forskargrupp i atmosfärsvetenskap. Min förhoppning är att universitetets Marsforskning ska spridas över världen, säger Javier Martín-Torres.

Mars är den fjärde planeten från solen och solsystemets näst minsta planet. Den har fått sitt namn efter den romerska krigsguden Mars.

Att ha över 20 ledande Marsforskare i Luleå ger ett unikt tillfälle för studenter och andra intresserade att ta del av spännande rymdforskning. På torsdag kommer ett 50-tal elever från Rymdgymnasiet i Kiruna till Luleå tekniska universitet för att lyssna på tre föreläsningar:

”The Evolving Climate of Mars: Turning an Ocean Into a Desert”, med Dr. Michael Mischna, NASA/Jet Propulsion Laboratory, USA.

”Mars and microbes”, med professor Oddur Vilhelmsson från universitetet i Akureyri på Island.

”Ice ages on Mars”, med professor Peter Read från Oxforduniversitetet i Storbritannien.

Källa: Luleå Tekniska Universitet