​Samverkan i Swedish Lapland genererar miljoner i pressvärde

Lars Munk under Hookés inspelning i Swedish Lapland. Foto: Stuart Davis.

På söndag, den 21:a maj, har tidningen New York Times ett uppslag om Swedish Lapland i sin söndagsupplaga. Storyn finns redan online. Här följer en djupdykning i det så kallade ”pressvärdet”.

”We walked up to 10 miles a day, and often into the night. Midnight on the lake was amazing — somewhere between night and day, hovering in a platinum stillness. It was hard to stop gazing at the water when we should have been sleeping”. (Citat från artikeln A Botanist in Swedish Lapland, New York Times)

Artisten och författaren James Prosek, som gett ut ett flertal böcker och jobbat med alltifrån New York Times till National Geographic, färdas i artikeln i Carl von Linnés fotspår genom Swedish Lapland. Destinationen Swedish Lapland skulle få betala minst 2,5 miljoner för samma utrymme i söndagsupplagan av New York Times. (Två sidor i 4-färg á 160 000$. Efter en tänkt rabatt blir det 300 000*8,5 dollarkursen och en annonskostnad på 2,5 miljoner SEK.)

– Men egentligen stannar det inte här. Du som konsument är ungefär tre gånger mer benägen ta till dig en artikel i tidningen än en annons. Då är vi uppe i ett värde av 7,5 miljoner, säger Håkan Stenlund, PR-strateg på Swedish Lapland Visitors Board.

New York Times är inte ensamma att skriva om Swedish Lapland. Financial Times har samma dag en story om c/o Gerd i sin bilaga How to spend it. Samma How to spend it som skrev ett fem sidor långt reportage om att världens bästa laxfiske numera finns i Swedish Lapland. För någon vecka sedan hade Wall Street Journal en stor artikel om Arjeplog, Hasselblad spelade in en del av sin lanseringskampanj om den nya kameran X1D i Jokkmokk och fotografen Mary McCartney (jo, Pauls dotter) hittade precis till Loggers Lodge i skogen utanför Harads.

— Vi är förstås vana att ICEHOTEL och Treehotel får press och kändisar från världens alla hörn. Men det som är roligt för oss är möjligheten att påverka världens journalister att hitta fler magiska ställen, säger Håkan, innan han fortsätter:

—Det är den starka samverkanskulturen inom vårt gemensamma sturkturfondsprojekt som gör en sådan här bred pressbearbetning möjlig. Det är omöjligt för ensamföretagare i Tväråträsk eller Laxforsen att både ta hand om företaget, sina kunder och hinna bearbeta världens press. Det kan vi hjälpa med och det tycker jag vi gör bra.

Swedish Lapland syns onekligen i internationell media. Men blir det någon business av det?

— Ja den frågan tål alltid ställa sig och vi får den också ofta, säger Lars Munk tf destinationsstrateg för Heart of Lapland.

— Förra sommaren hade vi kanadensiska filmteamet Hooké här. De gjorde en serie kortfilmer som sågs av ungefär hundratusen fiskare de första tre veckorna. Men det verkligt intressanta är att två nya turoperatörer bokade 142 fiskeresor hit i år. Och även lågt räknat är det mer än en miljon in i boendeanläggningarna. Så visst ger det resultat i verkliga gäster. Inte bara i att folk skriver bra om vår plats, avslutar Lars.

Pressvisningsresor och bearbetning av press sker som en aktivitet inom det regionala samverkansprojektet Destinations Capacity Building in Swedish Lapland. I projektet, som syftar till att öka tillväxten i regionens små- och medelstora besöksnäringsföretag, samverkar alla destinationer inom Swedish Lapland. Det är finansierat av EUs strukturfonder, destinationens samtliga 16 kommuner, Länsstyrelsen Norrbotten, Region Norrbotten och Region Västerbotten. 

Källa: Swedish Lapland