Nytt charterflyg från Holland till Kiruna

Holländare kommer att få uppleva naturen i Lappland. Foto: Andy Anderson.

I februari 2018 startar ett direktflyg mellan Amsterdam och Kiruna. Det är den holländska researrangören Voigt Travel som tillsammans med besöksnäringen i Swedish Lapland ligger bakom satsningen. Första året kommer fem charterflyg att ankomma Kiruna med start den 3 februari. Satsningen är långsiktig med målet att utöka trafiken under kommande år.

– Första året kommer vi att flyga mellan 3 februari och 3 mars, men målet är att kunna etablera en långsiktig flyglinje där Kiruna ska fungera som vår gateway in till Swedish Lapland, säger Cees van den Bosch, ägare på Voigt Travel.

Från att ha varit starka i bland annat finska Lapland har Voigt Travel under de senaste åren ökat sin närvaro i Swedish Lapland. Researrangören har ett tydligt mål om att öka kännedomen om regionen på den holländska marknaden.

– Vi vill göra holländska semesterfirare bekanta med det här vackra men okända området och vi vet av erfarenhet att det enda sättet att lyckas med det är genom ett nära samarbete med regionen själv, säger Cees van den Bosch.

Inom Interreg-projektet Visit Arctic Europe har en treårig marknadsföringsinsats tagits fram tillsammans med Voigt Travel. En marknadsföring som pågått gemensamt sedan hösten 2016 och syftar till att öka kännedomen om de upplevelser som entreprenörerna i Swedish Lapland erbjuder.

– Det här är ett direkt kvitto på att de upplevelser som regionen kan erbjuda har en stor efterfrågan på den holländska marknaden och att den gemensamma marknadsföringen av Swedish Lapland och den arktiska delen av Europa har gett resultat, säger Erika Mattsson, VD på Swedish Lapland Visitors Board.

– Det är ett strategiskt viktigt steg för både Kiruna och hela Swedish Lapland att etablera oss som ett naturligt val som en arktisk semesterdestination i centrala Europa. Tillsammans med Voigt Travel, som delar vår vision om en fortsatt utveckling av fler produkter och fler säsonger, känner vi att vi har hittat den rätta partnern för att nå vårt mål om att bli en året-runt-destination, säger Daniel Rosenfors, VD på Kiruna Lappland.

Kiruna Airport har under de senaste åren sett en fantastik ökning av passagerare, inte minst kopplat till besöksnäringens utveckling.

– Kiruna Airport är definitivt den naturliga ingången för arktiska upplevelser i Swedish Lapland och jag är glad över att Voigt Travel satsar via Kiruna Airport. Samtidigt måste vi fortsätta att utvecklas, inom destinationen och med dess företag, för att kunna möta fler av dessa affärsmöjligheter. Vi får inte stå stilla, dessa affärer skapar bra tillväxt för Swedish Lapland och dess näring, inte minst besöksnäringen, säger Andreas Fredriksson, flygplatschef Kiruna Airport.

Den holländska researrangören Voigt Travel specialiserar sig på paketresor till den arktiska regionen sedan 2003, och är marknadsledande i Holland. Det är den enda researrangören som erbjuder direktcharter från Amsterdam till norra delen av Skandinavien både sommar och vinter. Gästerna som landar med charterflyget vintern 2018 kommer att sprida sig över destinationerna Kiruna, Gällivare och Heart of Lapland.

Källa: Swedish Lapland