Så säkrar du du din egen kompetensutveckling

Att bredda och utveckla sin kompetens blir allt viktigare. Och i allt större utsträckning gäller det att du själv tar kontroll över din egen utveckling. Kristin Högdahl har tipsen som hjälper dig.

Med dagens utbud av sociala medier och utbildningsresurser är möjligheterna för den som vill utvecklas större än någonsin. Ingår det inte i tjänsten kan det vara klokt att se över sin kompetensutveckling själv, genom att exempelvis söka olika kurser och utbildningar.

Eller, gör som Kristin Högdahl (före detta Falk), i dag Bid Manager och Sales Controller på Randstad. Hon tog utvecklingen i egna händer genom att aldrig bli för långvarig i en roll och konstant söka nya utmaningar. Resan började redan under studietiden:

– Jag läste programmet för personal- och arbetslivsfrågor och ville börja planera mitt nästa steg efter skolan. Därför sökte jag extrajobb på Proffice, vilket låg i linje med min utbildning.

viktigt att inte fastna och bli alltför bekväm i en roll

Resultatet blev en tjänst som kandidatansvarig som senare ledde till roller som konsultchef, projektledare, Bid Manager i två omgångar och Operations Manager, på olika nivåer inom Proffice-koncernen. Inget av uppdragen var mycket längre än två år.

– Jag har säkrat min egen kompetensutveckling genom att hela tiden söka mig vidare internt, och har på det sättet breddat mitt CV. Anledningen är att jag inte vill bli för bekväm och känna att jag fastnar i en roll.

Medan många stirrar sig blinda på en karriärutveckling rakt uppåt har Kristin haft ögonen kalibrerade med ett bredare perspektiv.

– För att kunna se vad jag egentligen ska bli ”när jag blir stor” har det varit viktigt att se åt flera olika håll och bredda mig, istället för att bara fokusera på att klättra. Vad tycker jag är kul och intressant? Och vilka är mina styrkor och svagheter?

kompetensutveckling är så mycket mer än utbildningar och kurser

– Jag vill inte fastna i en roll. Jag tror oerhört mycket på kompetensutveckling, men inte nödvändigtvis bara i form av utbildning och kurser. För mig har det snarare handlat om att knyta kontakter genom att axla olika roller.

Kurser och utbildningar har det förstås också blivit för Kristin; i intervjuteknik, juridik, arbetsrätt och mycket annat, men det hon har värdesatt framför allt är just kontakterna hon knutit.

– Genom att byta tjänst kan man bredda sitt kontaktnät omedelbart, men det är viktigt att skapa goda relationer av det också. För att behålla kontakterna är ett smart sätt att använda verktyg som Linkedin och därigenom expandera sitt nätverk.

fem tips för att ta tag i din kompetensutveckling:

  1. Börja med ett prata med din chef. Det är möjligt att det finns utbildningsalternativ på arbetsplatsen och/eller särskilda medel avsatta för fortbildning. Det finns en uppsjö av kurser på kvällstid eller på distans. För att inte tala om webbaserade utbildningar. Sätt dig ned i lugn och ro och leta vad som finns inom ditt intresseområde.
  2. Gå med i branschnätverk. Prenumerera på relevanta nyhetsbrev och leta upp diskussionsforum på internet där ditt område diskuteras. Här får du garanterat massor av tips på spännande nätverksträffar, utbildningar och annan input.
  3. Ta dig tid att gå på workshops. Om inte innehållet i sig visar sig relevant, så vet du aldrig vilka spännande människor och tankar du stöter på där.
  4. Skaffa en mentor/bollplank. Fundera på både kollegor och andra människor i din bekantskapskrets som kan ge värdefull vägledning. Eller varför inte sikta högt, och ringa upp en förebild utanför ditt nätverk?
  5. Glöm inte Linkedin. Med Linkedins grupper knyts medarbetare från hela världen samman och kan utbyta erfarenheter och kunskap och inte minst tips på karriärvägar. I ett nördigt diskussionsforum för just din nisch kan du hitta den mest oanade kunskap och inspiration.