”Upplysning känns väldigt viktigt i dag när vi ser strömningar av vetenskapsförakt”

Polarbröds koncern-vd Karin Bodin. Foto: Polarbröd AB

För åttonde året i rad ska Utstickarpriset delas ut till en nytänkande och modig person. Årets pris delas ut till någon som upplyser och sprider kunskap och hopp. En av årets jurymedlemmar är Polarbröds koncern-vd Karin Bodin. För henne känns årets tema känns viktigt i det rådande samhällsklimatet.

Karin Bodin om årets Utstickarpris

Karin Bodin är koncern-VD, huvudägare och femte generationens familjeföretagare med rötter i norrländska Älvsbyn. Karin har under åren uppmärksammats för sina insatser och arbete inom hållbarhet och har listats som nummer tre bland Sveriges framtida kvinnliga ledare. Tillsammans med de andra jurymedlemmarna ska hon i år dela ut Polarbröds Utstickarpris till en nytänkande person eller organisation som verkar för en hållbar framtid.

Temat för årets Utstickarpris är kunskap och inspiration. Priset delas ut till en person eller organisation som vägleder andra, någon som med sina djupa insikter om världsläget inspirerar och ger hopp, förmedlar kunskap och lyser upp vägen för oss runt omkring.

Karin om sitt värv, om sin roll som kunskapsspridare samt om hennes tankar kring temat för årets Utstickarpris.

Finns det någon speciell person som har inspirerat dig till ditt värv?

Jag har många förebilder, svårt att inte nämna Nelson Mandela som inte blev bitter utan orkade jobba för att ena landet trots det som landet utsatt honom för. Behandla din nästa som du vill bli behandlad själv fast omvänt.

Hur ser du på din roll som kunskapsspridare?

Jag blir väldigt glad varje gång någon ber mig berätta om det jobb vi gör i Polarbröd. Jag får energi och nya idéer av att möta människor och tänka tillsammans.

Dina tankar kring årets tema?

Det känns helt rätt, inte minst i ljuset av att vi i år har mist Anna, min syster som brukade tänka på sig själv som lärare, som visste att insikt om problem är halva lösningen, som också drevs av att berätta och sprida vidare. Upplysning känns också väldigt viktigt i dag när vi ser strömningar av vetenskapsförakt, att det går an att tycka nästan vadsomhelst. Samtidigt har vi aldrig som mänsklighet haft större samlad kunskap. Upplysningens ideal om människans förnuft, kritiskt tänkande och jämlikhet är väldigt viktiga idag. Det ska vi hylla med årets Utstickarpris.

Utstickarpriset 2019

Utstickarpriset instiftades av Polarbröd 2012 för att hylla modiga människor som går sin egen väg och som visar hänsyn och handlingskraft, nytänkande och uthållighet. I juryn sitter inga mindre än armbryterskan Heidi Andersson, professorn Johan Kuylenstierna, främjaren av unga sociala entreprenörer Maja Frankel, grundaren av Bambuser Måns Adler tillsammans med Polarbrödgruppens vd Karin Bodin. Vinnaren av Utstickarpriset belönas med värdet av 100 gram guld, prisutdelningen sker på en tillställning i höst.

Källa: Polarbröd AB