Canaan väljer Boden

Det kinesiska techbolaget Canaan Creative etablerar sig i Boden.

Canaan Creatives första datacenter utanför Kina landar i Boden

Det kinesiska techbolaget Canaan Creative etablerar sig i Boden, The Node Pole, Sverige. Canaan är världsledande producent av blockchain-lösningar liksom s.k. ASIC-mikroprocessorer. Etableringen är den första av sitt slag av en kinesisk aktör utanför Kina, och sker i datacenterklustret i Boden. Driftstorleken kommer i ett första skede motsvara ca 10MW och första delarna av datacentret driftsätts redan under februari månad.

Samtal har förts sedan hösten 2016 och nu står det klart att Canaan Creative väljer att lägga den första kinesiska branschetableringen inom Europa i Boden.

N.G. Zhang, VD, grundare och delägare i Canaan Creative bekräftar idag nyheten;

”Canaan Creative etablerar sig i Europa för att fortsätta utveckla blockchain som teknik för nya marknader och applikationer. Vi har bedömt Boden som den bästa lokaliseringen för att driva blockchain-teknologin till nästa nivå.”

Teknikutvecklingsgraden, tillgången till grön energi i stor skala och den sänkta elskatten är några av de argument Canaan Creative anger som anledningar till valet av Sverige och Boden.

”Vi har under flera år arbetat för att bli ett kompetens- och produktionscentra för blockchain och HPC [High Performance Computing]. Canaan Creative är långsiktiga och utvecklingsfokuserade med unik kompetens inom den snabbt växande blockchain-industrin. Att ett framstående företag som Canaan Creative väljer oss är ett kvitto på att vi är på rätt väg”, säger Erik Svensson, VD vid Boden Business Agency.

Patrik Öhlund, nytillträdd VD på The Node Pole kommenterar:

Etableringen innebär att Boden positionerar sig i framkant även inom HPC-infrastruktur och blockchain-lösningar. Alltfler företag söker sig till alltmer specialiserade kluster, dels för att molnifiera sin infrastruktur, dels för att konkurrera inom en EU-marknad. Canaan Creative och Boden är en perfect fit och vi önskar dem varmt välkomna till The Node Pole”, säger Patrik Öhlund, VD för The Node Pole,

Lokalerna där Canaan Creative flyttar in har även tidigare använts som (HPC)-datacenter, då i KnC Miners regi. I och med denna investering tar Canaan Creative över samma lokaler, men är i nuläget ännu förtegna om ytterligare expansionsplaner. Den verksamhet som bedrivits av konkursboet i samma lokaler är samtidigt avyttrad och flyttad till andra lokaler i Boden.

För ytterligare information, kontakta:
Erik Svensson, VD Bodens Utveckling
+46 70 629 73 15, erik.svensson@bodensutveckling.se