Program ska inspirera till företagande

I veckan drar Företagarna Boden igång sitt integrationsprojekt med syfte att inspirera till företagande. Projektet finansieras av Bodens Kommun via arbetsmarknadsförvaltningen och är viktigt för att skapa kommande arbetstillfällen för nyanlända till Boden. Igår, tisdag, gjorde de 10 deltagare som just nu är inskrivna i programmet sitt första studiebesök, hos kommunalråden, kommunchefen och på stadshuset i Boden.

Efter mycket planerande har nu integrationsprojektet som Företagarna Boden driver dragit igång på allvar. 10 deltagare är i inskrivna i programmet, under de första två veckorna förväntas det totala antalet deltagare bli ytterligare 6-10 personer.
Förutom 4 dagar teoretisk inspiration har deltagarna en dag i veckan studiebesök. Studiebesöken syftar till att bredda nätverket för de deltagande och skapa större förståelse för hur samhället fungerar och vilka möjligheter som finns om man vill bli företagare.

Det första studiebesöket var på Bodens Kommun där deltagarna bl.a. fick träffar kommunalråden Inge Andersson, Catarina Ask, gruppledare Anders Pettersson och kommunchefen Mats Berg. Vid besöket fick alla personlig möjlighet att presentera sig och berätta om din egen ambition för programmet.
–Vårt arbete med integration är en viktig nyckel till Bodens utveckling, därför var det väldigt spännande att träffa de ambitiösa deltagarna i Företagarnas integrationsprojekt. Många deltagare hade redan nu bra ideér och tankar, jag är helt säker på att några av dom kommer återfinnas som framtidens företagare i Boden, säger Inge Andersson, kommunalråd Bodens Kommun.

Studiebesöket bjöd även på besök på samhällsbyggnadskontoret, kommunledningskontoret och ekonomikontorets upphandlingsenhet.
–Studiebesök är ett fantastiskt sätt för deltagarna att lära känna nyckelpersoner inom Bodens Kommun och förstå hur olika funktioner kan vara behjälpliga om dom en dag väljer att bli företagare. Det är fantastiskt att se hur kommunen tar emot och på ett väldigt bra sätt berättar om hur lätt det är att komma i kontakt med rätt person för många typer av frågor. Många av deltagarna var väldigt glada efter dagen, säger Rikard Mattsson, verksamhetsledare Företagarna Boden.

Integrationsprojektets första program, av tre möjliga, fortsätter under 8 veckor och genomförs parallellt med studier vid SFI. Företagarna Boden är genomförare och driver inspirationsprogrammet med hjälp av en extern projektledare. Inspirationsprogrammet är en del av de integrationsprojekt som är beviljade av arbetsmarknadsförvaltningen på Bodens Kommun.
–Vi är oerhört glada att så många spännande integrationsprojekt nu är igång. Inspirationsprogrammet som Företagarna Boden driver är ett försteg till en starta-eget utbildning som vi tror kommer bidra till att deltagarna går vidare till anställning, vidareutbildning eller företagande. Det ska bli spännande att
se vad Företagarnas goda kontakt med näringslivet i Boden kan göra för deltagarnas framtid, säger Thomas Reinholdt, förvaltningschef arbetsmarknadsförvaltningen Bodens Kommun.

Källa: Företagarna Boden