Coop Norrbottens tar krafttag för att minska matsvinnet genom nytt projekt

Helene Ljungstedt, chef marknad, kommunikation och hållbarhet på Coop Norrbotten.

Coop Sverige har satt ett mål om att minska matsvinnet i sina butiker till max 1% av sin totala omsättning innan 2025. Med ambitionen att vara den goda kraften i mat-Sverige har vi fokus på hållbarhet i alla led. Alla 28 föreningar måste bidra och Coop Norrbottens hållbarhetschef Helene Ljungstedt har initierat projektet ”Tänk till för mindre spill” för att identifiera vad som krävs i Norrbotten för att nå målet.

– Om vi ska nå 1%-målet 2025 är det dags att skapa en långsiktig handlingsplan med insatser och projekt som vi måste prioritera under de kommande åren. I projektet deltar butikspersonal från hela länet som brinner för att minska matsvinnet. Projektet startar den 24 februari och pågår fram till september, säger Helene Ljungstedt.

Målsättningen är erbjuda kunderna färsk och fräsch mat. Samtidigt är det färskvaror med kort hållbarhet som löper störst risk att bli till matsvinn. Därför arbetar Coop tillsammans med sina leverantörer för att utveckla förpackningslösningar som förlänger produkternas hållbarhet. Tillsammans med andra i branschen görs arbete för att tiden från att varan produceras tills den når butik ska vara så kort som möjligt.

– Coop Norrbotten samarbetar med lokala leverantörer, bland annat Nyhléns Hugoson, Norrmejerier, Klöverbergsgårdens ägg och BD Fisk. Och självklart hoppas vi att kunna fördjupa samarbetet med fler av våra lokala leverantörer för att hjälpas åt att minska matsvinnet i butik, förklarar Helene Ljungstedt.

Coop Norrbotten är medvetna om att det bästa sättet att förebygga matsvinn är att butikens utbud möter kundernas efterfrågan vid varje tillfälle. Butikernas beställningsrutiner är en viktig del i att försöka balansera detta. Alla produkter måste omsättas i rätt ordning för att matsvinn inte ska uppstå.

– Därför har vi koll på produkternas datum i hela kedjan, från leverantör till butik. När maten närmar sig bäst före datum eller sista förbrukningsdag sänker vi priset. Vi har stora förhoppningar om att kunna ha klart en långsiktig handlingsplan till hösten för att börja arbeta operativt mot målet redan under sista kvartalet i år, avslutar Helene Ljungstedt

Källa: Coop Norrbotten

Inlägget Coop Norrbottens tar krafttag för att minska matsvinnet genom nytt projekt dök först upp på Kiruna Annonsblad/Gratistidning.

 Detta inlägg finns i sin helhet på Kiruna Annonsblad - Näringsliv hemsida http://kiruna.gratistidning.com/