CRAMO viktig aktör när Kunskapsstaden växer fram

Modulbostäderna som CRAMO levererat till byggnadsarbetarna vid Kunskapsstaden är utrustade med eget pentry, dusch och toalett. Förutom bostäderna har CRAMO levererat tillfälliga byggnader som innehåller matsal, gym och andra gemensamma ytor.

Om knappt två år är det dags för inflyttning i nya Kunskapsstaden i Kiruna. CRAMO spelar en viktig roll i det väldiga byggprojektet som drivs av HENT.

Byggkonjunkturen är het i hela Norrland – bostadsbyggandet går på högvarv och nya industrier och anläggningar växer fram liksom en rad olika stora samhällsfastigheter.

Bland de sistnämnda är Kunskapsstaden i Kiruna ett av de större med en budget på 1,25 miljarder kronor. När byggnationen är helt klar – i april 2023 – står 40 000 kvadratmeter utbildningslokaler färdiga. Här kommer cirka 1 500 elever, kursdeltagare och lärare att vara aktiva varje dag. Fastigheten kommer att husera gymnasieskola, särskola, Komvux, kulturskola och fyra idrottshallar.

HENT Sverige AB är huvudansvarig för projektet i en samverkansentreprenad med kommunala Kirunabostäder som uppdragsgivare.

– Idag är vi mitt i byggprocessen och har cirka 100 personer från elva entreprenörer som jobbar med projektet. När det är som mest intensivt, nästa höst, kommer 200-300 personer från 20 olika företag att arbeta här, berättar Adam Koller, projektledare för Kunskapsstaden på HENT.

CRAMO spelar viktig roll

En aktör som spelar en mycket viktig roll för att bygget ska flyta på med hög effektivitet och säkerhet är CRAMO.

– CRAMO står för de tillfälliga boendena för upp till 198 byggnadsarbetare och förser oss med alla uthyrningsmaskiner – från handverktyg till liftar och byggvärme. De är en helhetspartner som är mycket viktig för projektet och gör ett mycket bra jobb, säger Adam Koller.

– Det är jätteroligt att vara med i detta jätteprojekt. Särskilt kul är det att vi fått förtroendet att stå för de tillfälliga boendena med våra välutrustade moduler, säger Johan Valkeapää, depåchef för CRAMO i Kiruna.

Boende med alla faciliteter

– Eftersom det är svårt med bostäder i Kiruna beslutade vi och kommunen att försöka hitta en lösning med tillfälliga boenden för yrkesarbetare från de företag som deltar i projektet. CRAMO kom då med denna lösning som vi tyckte blev mycket bra, säger Adam Koller.

Bostäderna i modulerna är utrustade med eget pentry, dusch och toalett. Det är viktigt inte minst nu under pandemin, så att alla kan hålla distans på ett bra vis.

Förutom bostäderna har CRAMO levererat tillfälliga byggnader som innehåller matsal, gym och andra gemensamma ytor. Alla med upplägg som innebär att man kan hålla distans även här.

CRAMO bidrar till bra flöde

Adam tycker också att CRAMOs leveranser av uthyrda maskiner och annan utrustning fungerar mycket bra.

– Det är viktigt att allt kommer till rätt plats vid rätt tid – och hämtas åter när det ska ske. På en så här stor byggplats är smidig logistik nödvändig för effektivitet, ekonomi och säkerhet. Det får inte finnas saker i vägen, och det blir problem om man behöver vänta på försenade leveranser. Men med CRAMO fungerar det bra.

Cramo hyr även ut utrustning och andra maskiner.

Expansiv fas

CRAMO är inne i en expansiv fas i Kiruna med många uppdrag i alla storlekar. Kunskapsstaden är det största uppdraget i kommunen just nu. Det näst största gäller byggnationen av flera kvarter i staden.

– Även här levererar vi tillfälliga arbetsbostäder och hyr ut maskiner och utrustning. I detta fall till byggbolaget Nåjden, berättar Johan.

På det hela taget är det alltså uppåt och i Kiruna har CRAMO utökat antalet anställda till nio personer.

– Fortsätter det på samma vis lär det bli aktuellt med ytterligare anställningar, konstaterar Johan.

Källa: Cramo Norrbotten

Kontakt:

För mer information besök www.cramo.se Mer om Kunskapsstaden finns att läsa på www.kiruna.se

Inlägget CRAMO viktig aktör när Kunskapsstaden växer fram dök först upp på Kiruna Annonsblad/Gratistidning.

 Detta inlägg finns i sin helhet på Kiruna Annonsblad - Näringsliv hemsida http://kiruna.gratistidning.com/