Kiruna har alltid funnits i mitt hjärta

Thor Stöckel, Bil-Citys nya VD.

Från IT till idrott och nu ny vd på Bil-City i Malmfälten. Thor Stöckel gillar utmaningarna som kommer av att lära sig nya arbetsområden.

Det är måndagmorgon och Bil-Citys nya vd sitter i en ny laddhybrid på väg upp efter E 10 från Luleå. Så kommer troligen många måndagmorgnar framöver se ut. Familjen bor kvar i huset i Luleå, medan Thor Stöckel veckopendlar.
– Det passar mig egentligen ganska bra, och jag tror att det passar företaget också. När jag kommer och jobbar måndag till fredag blir det väldigt få andra moment att tänka på, så jag kan verkligen fokusera på jobbet, säger han och fortsätter:
– Det känns också jätteroligt att få komma tillbaka till Kiruna igen. Staden har alltid funnits i mitt hjärta. Jag har ju vuxit upp i staden och uppskattar verkligen den raka och ärliga kultur som finns. Att få möjlighet att träffa alla gamla vänner från skolan, idrotten och alla släktingar känns också jättebra.

Första steget blir nu att lära känna medarbetarna och hur företaget fungerar.
– Vi arbetar med några av de allra starkaste varumärkena i branschen. Volkswagen är störst i världen och ett varumärke som de allra flesta haft med sig sedan barnsben.
– Det är klart att det är en spännande utmaning att se hur vi kan fortsätta utveckla våra varumärkens närvaro i Malmfälten.

Just en bredare fokus på Malmfälten är något som Bil-City arbetar intensivt med. Planer finns på att kunna erbjuda service i Gällivare, och i framtiden kanske också bilförsäljning.
– Att komma tillbaka in i Gällivare skulle betyda mycket för våra kunder, speciellt om det går att börja göra den rutinmässiga servicen där. Men först ska jag sätta mig i skolbänken och träffa alla medarbetare och få veta hur styrelsen ser på vägen framåt.

Med sig från den långa banan inom idrotten, bland annat som sportdirektör för Luleå hockey, tar Thor Stöckel med sig arbetet med att bygga ett lag.
– Det kanske låter lite floskelbetonat, men den nästan största biten i att få alla att jobba åt samma håll är att känna att det är kul på jobbet. Det är något jag ska fokusera mycket på.

Hur ser du själv på bilbranschens utveckling?
– Det är väldigt spännande med allt som händer nu, inte minst med elektrifieringen. Nu kör jag för första gången en laddhybrid – och det känns väldigt bra.
– Det är en fantastisk bil som är mycket bekväm att köra, samtidigt som det går att ladda hemma och köra i väg ljudlöst. Jag tror att den här utvecklingen kan gå mycket snabbare än vad de allra flesta väntar sig.

Text: Hans L. Olofsson