LKAB går som tåget – miljarder i utdelning

LKAB gör bra affärer och vd och koncernchef Jan Moström känner att bolaget är väl rustat för framtiden. Foto: G. Rúnar Gudmundsson, Fredric Alm / Alm & ME

Det statliga gruvbolaget LKAB avslutade 2020 starkt och redovisar vinst före skatt i bokslutet för 2020 i rörelseresultat till 11,65 miljarder kronor. LKAB delar ut 60% av nettoresultatet 5.85 miljader kronor till ägaren staten.

Omsättningen för helåret 2020 ökade med 2,65 miljarder kronor till 33,9 miljarder kronor.

Utdelningen ligger kvar på 60 procent av nettoresultatet, men sjunker från 6,1 miljarder kronor till 5,85 miljarder kronor.

“Situationen under året har krävt flexibilitet i verksamheten men fortsatt höga leveransvolymer gör att vi presenterar ett starkt resultat för 2020. Ett LKAB väl rustat för framtiden”, säger Jan Moström, vd och koncernchef LKAB, i ett pressmeddelande.

Bolaget har under året varit påverkat av det stora skalvet i gruvan i maj och åtgärder på grund av pandemin men har lyckats göra bra affärer.

Kritik mot stadsomvandlingen

Samtidigt som gruvbrytningen pågår för fullt med stora vinstuttag pågår samhällsomvandling med stadsflytt både i Kiruna och Gällivare/Malmberget som kraftigt påverkar kommunmedborgarna och företagen på orterna. Riksrevisionen har kritiserat LKAB och regeringen för bristande planering av stadsomvandlingarna av Kiruna och Malmberget.

“Regeringen och LKAB saknade tillräckliga samhällsekonomiska och företagsekonomiska underlag när beslut fattades om gruvbrytning som skulle leda till att delar av Kiruna och Malmberget måste flyttas. Detta har fått negativa konsekvenser för LKAB men kan också innebära att kommuner, företag och privatpersoner inte blir korrekt kompenserade” skriver Riksrevisonen.

 

Inlägget LKAB går som tåget – miljarder i utdelning dök först upp på Kiruna Annonsblad/Gratistidning.

 Detta inlägg finns i sin helhet på Kiruna Annonsblad - Näringsliv hemsida http://kiruna.gratistidning.com/