Logistikkedjan är komplett – nu lastas första leveransen malm till kund

Idag torsdag morgon ankom fartyget Golden Ruby till hamnen i Narvik där hon nu lastas med 72 000 ton slig från gruvan i Kaunisvaara. Det är dags för första båten att leverera malm från Kaunis Iron ut till kund.
   – Det här är steget in i en ny era för bolaget. Vid sidan av ett fokuserat och strävsamt arbete i ett projekt som blivit produktion har vi nu även startat leveranserna och försäljning ut till kund rent praktiskt, flödet av slig ska givetvis resultera i ett ständigt kassaflöde och dit har vi kommit nu, säger Per-Erik Lindvall, vd Kaunis Iron.

Malmens resa från gruvan utanför Pajala via hamnen i Narvik vidare ut till kunderna i världen har börjat. Från sten till slig, via kross och anrikningsverk, med lastning och färd på lastbilar upp till omlastningscentralen i Pitkäjärvi för vidare färd med tåg till Narvik och hamnen, kan Kaunis Iron nu konstatera att hela kedjan är sluten.
   – Logistikkedjan från gruvan till hamn är komplett och nu fortsätter arbetet dygnet runt med att leverera vår produkt järnmalm på bästa möjliga sätt, säger Andreas Lantto, logistikchef Kaunis Iron.

Om cirka fyra dagar är Golden Ruby färdiglastad och lämnar kajen i Narvik för att ta sig på en fem dygns resa till Kaunis irons kund Tata Steel i Holland. Och fler lass skeppade ska det bli. Inom närmaste veckorna ska nästa båt med malm från Kaunisvaara dagbrott avgå från Narviks hamn.
Kaunis Irons årsproduktion är planerad att motsvara två miljoner ton färdig produkt ut till kunderna.

Källa: Kaunis Iron

 Detta inlägg finns i sin helhet på Kiruna Annonsblad - Näringsliv hemsida http://kiruna.gratistidning.com/