Persson Invest tror på Norrbotten

Under 2011 köpte ­Persson Invest Eriksson bil i Malmfälten och i slutet av 2016 blev förvärvet av Nordiska bil i Piteå, Luleå, Kalix och Boden klart.

Familjeägda och Östersundsbaserade Persson Invest har på några år investerat kraftigt i Norrbotten. Bara i ny-, ut- och ombyggnad av fastigheter kommer summan fram till 2018 att uppgå till cirka 200 miljoner kronor.

   ­— Norrbotten är nu det län där vi har flest anställda. Vi tror på området långsiktigt, det är därför vi investerar, säger Björn Rentzhog, vd och koncernchef.

Persson Invest har lång bakgrund inom bilhandeln. Bolagets grundare började sälja bilar redan under 1920-talet, och genom verksamheten Bilbolaget har man sålt Volvo-bilar sedan 1932.

Under 2011 köpte ­Persson Invest Eriksson bil i Malmfälten och i slutet av 2016 blev förvärvet av Nordiska bil i Piteå, Luleå, Kalix och Boden klart. Stora investeringar på kort tid, alltså.

– Ja, vi har gjort ganska många förvärv den sista tiden, gått in i en rejäl nyemission i Diös och även köpt ur andra ägare ur flera bolag och blivit hel­ägare, säger Björn ­Rentzhog, vd och ­koncernchef för Persson Invest.

Nordiska bils tidigare ägare Sten Bergman och Björn Rentzhog, vd och koncernchef för Persson Invest, i samband med att Persson Invest köpte Nordiska Bil.

ÄR DET DAGS ATT STANNA UPP OCH TA EN LITEN ANDNINGSPAUS NU?

– Haha, ja, det kanske man kan säga. För närvarande och under det kommande året blir fokus på att förvalta det vi äger och utveckla verksamheterna på bästa möjliga sätt.

Att Persson Invest gjort flera uppköp i Norrbotten har flera förklaringar.

– Malmfälten har alltid varit intressant för oss. Det finns starka industrier där, bland annat gruvorna. Samhällsflytten i Kiruna och Gällivare/Malmberget visar också att det finns en långsiktighet, samtidigt som Eriksson bil har haft en stor marknadsandel. Att förvärva Nordiska bil i ett nästa steg blev naturligt då det passar vår strategi för att växa väldigt bra. Dessutom hade Nordiska Bil fastigheter som passade vår verksamhet ypperligt, säger Björn Rentzhog.

Persson Invest har sedan tidigare investerat i en ny bilhall på Eriksson Bil i Kiruna och ombyggnation på Wist. Näst på tur står en helt ny byggnad i Gällivare.

Nya anläggningen i Avesta

Persson Invest har också investerat kraftigt i att utveckla verksamheterna. I Kiruna har en ny bilhall byggts, och verksamheten inom Wist, där lastbilar- och bussar ryms, har fått ombyggda lokaler. I ­Gällivare har en toppmodern lack- och bilskadeverkstad byggts på Eriksson bil, samtidigt som man står i startgroparna för nästa utbyggnad:

32 miljoner kronor ska investeras i nya lokaler för Wist i Gällivare. Bland annat ska reservdelshanteringen och utrustningen i verkstaden bli bättre i den nya lokalen.

– Vi kommer bygga en helt ny fastighet i anslutning till den nuvarande som Wist har. Byggstart är planerad nu under sommaren och förhoppningsvis kan den vara inflyttningsklar sommaren 2018. Då är nästa steg att anpassa den nuvarande byggnaden så att Eriksson bil får ett däckhotell och mer verkstadsutrymme för transportbilar.

Wists nya anläggning i Avesta blir förlaga för 32-miljonersinvesteringen i Gällivare. Foto: Wist

Den höga investeringstakten förklarar Björn Rentzhog så här:

– Vi har som sagt en hög marknadsandel och vi tror på området långsiktigt. Det är viktigt för våra kunder att ha en bra tillgänglighet på service och reparationer, inte minst inom tunga fordon. Samtidigt har vi en väldigt ansvarstagande och bra personal, och för vår del är det jätteviktigt att ge dem rätt förutsättningar för att utvecklas.

Fakta: Persson Invest

Ägs av Persson-familjen

Säte i Östersund

Har cirka 1 200 anställda inom koncernen

Omsätter cirka 5,5 miljarder kronor årligen

Har fem affärsområden och ett under utveckling: Personbilar, lastbilar och bussar, fastigheter, skog, träförädling. Bolaget arbetar också med framtida ­vindkraftsprojekt, och andra miljö- och energi­relaterade investeringar.

Text: Hans L. Olofsson