Unik boendeform ska underlätta i stadsflytten – Kirunaborna fick förhandstitt

Mikael Gullstrand, Peter Barsk och Fredrik Thulin gläds åt all positiv respons från de nyfikna Kirunaborna.

Aktörerna bakom det nya seniorboendet Solhemmet Renfällen har två ambitioner: Den ena är att sätta en ny måttstock för livskvalitet och boendestandard för seniorboenden i Skandinavien. Den andra är att hjälpa de äldre som behöver flytta på grund av stadsflytten eller för att förenkla vardagen.

Solhemmet Renfällen byggs nästa år. Det blir cirka 60 stycken seniorboenden i en ny bostadsrättsförening, mitt emot gula raden i nya centrum. Bygget startar i april 2023, men redan under lördagen presenterade Solhemmet sitt koncept med ritningar och bilder till Kirunaborna.

Intresset var stort, med över 200 personer som dök upp till förhandsvisningen. Deltagarna fick lyssna på Solhemmets vision och samtala om sina behov, lägenheternas storlek och planlösning.

Eventet, som hölls på Svensk Fastighetsförmedlings kontor leddes av mäklare Peter Barsk. Han är nöjd med tillställningen.

– Vi har fyllt lokalen som aldrig förr, och skrivit ut så mycket informationsmaterial att printen blev överhettad haha. Vi märker att intresset är enormt, säger Peter Barsk.

Över 200 personer var på plats under lördagen för att få veta mer om projektet.

Mikael Guldstrand, vd för Solhemmet, tror även han att projektet kommer uppskattas av Kirunaborna:

– Idag lever vi allt längre. Det finns många pensionärer som ännu är aktiva, som i och med bostadssituationen hålls tillbaka i besluten om att hitta ett annat boende. Vi tror att många uppskattar en sån här lösning eftersom det tar bort de tunga sysslorna kopplade till ett vanligt hus eller lägenhet, och höjer livskvaliteten avsevärt.

Ny standard för seniorboenden.

Bostadssituationen i Kiruna kompliceras i och med stadsflytten, inte minst för de pensionärer som tvingas leta nya hem. Många står i valet och kvalet om de vill eller kan behålla sin bostad, eller om de ska söka sig till ett seniorboende. För dessa och andra seniorer har Solhemmet skapat ett annorlunda koncept. Alla hus byggs på samma sätt, och knyts samman med ett inglasat grönområde. Klimatet i den inglasade inomhusparken inspireras av medelhavstemperaturer, vilket betyder att det kommer att vara varmt året runt.

Solhemmet Renfällen har ambitionen att utgöra en ny standard för seniorboenden i Skandinavien. Men den nya standarden menar de rent konkret att inomhusträdgården, arkitekturen och filosofin kring välbefinnande, gemenskap och omsorg skapar en unik helhet. I de allmänna ytorna kan boenden till exempel spela boule, träna på utegymmet, eller bada i jacuzzi.

Helheten är utformad för att underlätta gemenskap, motsatsen till isolation som tyvärr drabbar många äldre. Till exempel blir en gemensam trädgård, ett gårdshus och en restaurang naturliga mötesplatser som skapar samhörighet mellan alla boende. Tanken är också att hemtjänsten kommer finnas på samma plats, vilket gör att boenden kommer kunna få hjälp direkt.

Arkitekten Fredrik Thulin berättar om sin vision:

– Vi har velat skapa ett boende där människor verkligen känner sig hemma. Därför har vi fokuserat på svenska material, mycket ljusinsläpp och närhet till naturen med inglasade balkonger och det gemensamma grönområdet som knyter samman allt.

Thulin tycker att det har varit mycket givande att få samtala med Kirunaborna om projektet:

– Den här helgen har jag varit som en svamp och sugit åt mig alla synpunkter. Responsen har varit väldigt positiv vilket är jätteroligt. Jag har släkt här uppe och har verkligen brunnit för att arkitekturen ska passa så bra som möjligt i den här miljön.

Visningen var en så kallad pre-launch. I samband med invigningen av nya Kiruna centrum i september kommer Solhemmet tillbaka för att börja ta in anmälningar. De är taggade på att dra igång bygget.

– Det blir spännande att inleda projektet på riktigt, och se det konkreta fysiska resultatet, säger Fredrik Thulin.

Källa: Solhemmet Renfällen

Inlägget Unik boendeform ska underlätta i stadsflytten – Kirunaborna fick förhandstitt dök först upp på Kiruna Annonsblad/Gratistidning.

 Detta inlägg finns i sin helhet på Kiruna Annonsblad - Näringsliv hemsida http://kiruna.gratistidning.com/