Blomfeltsgården gör lokalproducerat på riktigt

Nils-Olof och Liselotte Rehnman driver ekologiska Blomfeltsgården ca 3 mil västerut från Luleå

Fler och fler upptäcker fördelen med att köpa kött direkt från producenten. I Ale i Luleå kommun ligger ekologiska Blomfeltsgården, som säljer lokalproducerat kött från gården.

En av storsäljarna för Blomfeltsgården är lådor med blandade köttprodukter, där det ingår detaljer som filé, entrecôte, ryggbiff, flankstek, innanlår, fransyska, rostbiff, rostas, rulle och högrev.

– Vi försöker fördela ut innehållet jämnt över varje låda. Varje låda innehåller antingen en entrecôte eller en filé. De flesta kunderna köper lådan som är på 20 kilo kött. Hälften är köttfärs. Vi säljer också otroligt mycket köttfärs löst, säger Liselotte Rehnman, som driver gården med maken Nils-Olof.

En av fördelarna med att köpa direkt från producenten är att mellanhänderna försvinner.

– Vi är väldigt måna om kvaliteten och har ju direktkontakt med våra kunder. Det går att ställa frågor, besöka ladugården och se hur djuren har det. Det gör det väldigt smidigt att få återkoppling och höra vad kunderna tycker och tänker. För vår del är det också en fördel ekonomiskt, att kunna komma ifrån mellanhänderna, säger Liselotte Rehnman. Djuren slaktas på lokala Norrbottensgården, där det också vakuumförpackas och märks.

– Det är en stor fördel att slakten sker så lokalt. Vi har funderat på att bygga ett eget slakteri, men det är stora kostnader, så än så länge ligger i det i framtiden, säger Liselotte Rehnman.

Besättningen består till övervägande del av låglandsras på Blomfeltsgården.

Källa: Blomfeltsgården