Efter extra pandemistödet – Norr Media gör storvinster

NSD, Kuriren, Piteå Tidningen och gratistidningarna Extra i Luleå och Boden ingår i Norr Media som ägs av Norrköpings Tidningar.

Dagens Media presenterade nyligen resultatet av en stor kartläggning hur mediabranschen gått under 2020. Det är den ekonomiska utvecklingen för totalt 13 olika lokala mediehus – hur mycket de tagit emot i form av korttidsstöd och mediestöd under 2020. I undersökningen ingår Norr Media med ägarna Norrköpings Tidningar vars nettoomsättning går från 261 miljoner kronor 2019 till 345 miljoner kronor 2020. Inräknat mediestöd, korttidsstöd och övriga intäkter landar omsättningen på 444 (293) miljoner kronor. 

Tio av de lokala mediehus som under 2019 redovisade förlust vänder till mångmiljonvinster under pandemiåret 2020 – trots en utslagen annonsmarknad. Extra mediestödspengar och permitteringsstöd bidrar till att vässa siffrorna. Det är tydligt att det utökade mediestödet och korttidsstödet bidrar till de positiva resultaten för en majoritet av bolagen. Norr Media vänder från minus 21 miljoner kronor till 91 miljoner kronor i vinst.

– Just nu har vi medvind, säger Norr Medias vd Mats Ehnbom i Dagens Media.

Att Norr Media dessutom fått extra tillskott i form av redaktionsstöd och korttidsstöd bidrar till det positiva resultatet, bekfräftar Norr Medias vd Mats Ehnbom till Dagens Media.

I år förväntar han sig att rörelseresultat före skatt som landar på 70–80 miljoner kronor.

– Under årets första fyra månader var vi fortfarande belastade av pandemin. Men som vd är jag jättenöjd över ett sådant resultat. Det ger trygghet och en bra stabilitet, och kraft framåt, säger han.

Norrköpings Tidningar fortsätter köpa upp tidningar

Norr Media med huvudägaren Norrköpings Tidningar fortsätter att köpa upp tidningar i norra Sverige. Så sent som i september i år blev man nya huvudägare av gratistidningen Megafonen i Skellefteå.

Norr Media AB förvärvar 51 procent av aktierna i Megafonen och blir därmed majoritetsägare i gratistidningen som grundades av Magnus Lindkvist och Peter Ziolkowski 2010.

– En bra affär för båda parter. Vi är imponerade av hur Megafonen drivits, utvecklats och vuxit hittills, och vi ska som ny ägarpart göra allt vi kan för att bidra till att accelerera den tillväxtresan. Potentialen framåt i Skellefteå är enorm, säger Norr Medias vd Mats Ehnbom.

Norrköpings Tidningar/Norr Media köpte i oktober 2019 upp både Piteå-Tidningen och den tidigare lokalt ägda dagstidningen Norran. Kort efter övertagandet lades tidningstryckeriet i Skellefteå ned. Sedan tidigare har man även köpt upp NSD och Norrbottens Kuriren. Koncernen erhåller upp emot 100 miljoner kronor i mediastöd från staten varje år. Utöver de extra stöden som utdelats under pandemin.

Källa: Dagen Media

Inlägget Efter extra pandemistödet – Norr Media gör storvinster dök först upp på Luleå Gratistidning.