Emma Frans slog hål på myter

Emma Frans slog hål på myter

Föreläsningen är en del av Luleå tekniska universitets arrangemang i samband med March for Science, en världsomspännande manifestation för vetenskap. 
”Hur vet du det” är det övergripande temat för årets svenska March for Science-kampanj, med syftet att vetenskapliga fakta ska lyftas fram när politiska förslag debatteras under valåret.

Hur vet du det, löpte också som en röd tråd genom Emma Frans föreläsning, där hon med mycket humor och talande exempel lyfte frågor som alternativa fakta, hur forskningsresultat kan tolkas, faktaresistens, källkritik och ”fake news”.

”Viktigt som forskare att tala om detta”

– Som forskare är det väldigt viktigt att jag är ute och pratar om de här sakerna, sa hon och fortsatte:
– Vi kan fastna i att detta är något nytt som inte funnits tidigare, men det handlar ju om propaganda, sa hon och pekade på flera decennier gamla myter, som fortfarande florerar i USA, om den ”svenska synden” och påstått skyhöga självmordsstatistik.

Emma Frans är doktor i medicinsk epidemiologi, forskare vid Karolinska institutet och University of Oxford, därtill vetenskapsskribent i Svenska Dagbladet och har kallats för en av de roligaste svenskarna på Twitter. 2017 fick hon Stora Journalistpriset i kategorin Årets röst och hon har även utsetts till Årets folkbildare av föreningen Vetenskap och Folkbildning.

 Detta inlägg finns i sin helhet på Luleå Tekniska Universitet hemsida https://www.ltu.se/ltu/media/news