Eva Hamilton ny styrelseordförande för Luleå tekniska universitet

Eva Hamilton, tidigare vd för SVT, blir ny styrelseordförande för Luleå tekniska universitet.

Hon har en lång karriär på SVT bakom sig, bland annat som utrikeskorrespondent i Bryssel, inrikeschef för Aktuellt och enhetschef för nyheter och samhälle. 2006-2014 var hon vd för SVT. Hon har också erfarenhet från en rad styrelseuppdrag, däribland i Fortum och IVA:s näringslivsråd. 23 april utsåg regeringen henne till ny styrelseordförande för Luleå tekniska universitet. Hon efterträder Eva Nordmark, som i höstas blev arbetsmarknadsminister.

– Det känns jätteroligt. Jag har haft mycket kontakt med Norrbotten genom åren – jag sitter i LKAB:s styrelse, jag har varit ordförande för Radiotjänst i Kiruna och så har ju SVT en redaktion i Luleå. Jag är klart förtjust i Luleå med omnejd, säger Eva Hamilton.

Hon planerar att göra sitt första besök på Luleå tekniska universitet i maj, men har redan satt sig in i frågor som är högt på agendan.

– Prio ett blir att ta sig an fastigheterna. Att ha ett attraktivt campusområde och en tilltalande och inbjudande miljö är väldigt viktigt för ett lärosäte, och det kommer rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn och jag att jobba hårt för, säger Eva Hamilton.

“Fantastiskt att delta i ett universitet på uppåtgående”

Hon säger att hon tilltalas av det nytänkande och den progressivitet som hon tycker sig se på de yngre och inte lika traditionstyngda universiteten.

– Jag tycker även att det är väldigt roligt med Luleå tekniska universitets blandning av teknisk och humanistisk akademi, säger hon och fortsätter:

– Jag har noterat att söktrycket har ökat – det är ju fantastiskt att få delta i ett universitet som är på uppåtgående. Luleå tekniska universitet har en kraftfull marknadsföring som visar på det unika man har att erbjuda vid sidan om själva studierna, inte minst vad gäller friluftslivet. Det erbjudandet tror jag går att utnyttja ännu mer för att få studenter som inte har någon koppling till Norrbotten eller Västerbotten att flytta upp. Att Luleå tekniska universitet vågar framhålla sin särart är spännande, tycker jag.

Rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn ser fram att inleda samarbetet med Eva Hamilton och övriga ledamöter i den nya universitetsstyrelsen.

– Vi är väldigt glada över att Eva Hamilton blir vår nya ordförande. Hon är otroligt kunnig och erfaren och har en spännande och bred yrkesmässig bakgrund och ett stort kontaktnät. Hon sitter i styrelsen för LKAB, och vi vet att vår region är viktig för henne och att hon kan driva betydelsefulla frågor, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Källa: Luleå tekniska universitet