Fonus förmedlar övergivna katter och hundar: ”Ett husdjur kan läka människor i sorg”

Katrin Grönlund och Carolina Ekholm på Fonus i Luleå tar en promenad och delar ut hundgodis till hundägare och berättar om Fonus nya projekt.

– När man befinner sig i sorg och saknad efter en näras bortgång, kan ett husdjur ge livsgnistan tillbaka. Därför har Fonus startat ett projekt där vi förmedlar övergivna husdjur till människor som mist en närstående.

Det berättar Katrin Grönlund som jobbar på Fonus i Luleå. Båda Fonus i Luleå och Boden erbjuder den nya tjänsten, som är ett rikstäckande Fonus-projekt.

– Vi möter dagligen människor i sorg och en viktig del i vårt arbete är att vara en trygg punkt när livet är som tuffast. Vi vill också bidra med konkret hjälp för att underlätta och förbättra livet i sorgeprocessen, säger Katrin.

Husdjur kan ge gnistan tillbaka

– För många i sorg kan ett husdjur ge gnistan tillbaka – man får någon att ta hand om, någon som behöver en. I vårt nya projekt förmedlar vi övergivna husdjur, främst katter och hundar, från Djurskyddet och andra lokala djurhem till personer som är ensamma och ledsna i sin sorg.

Idén föddes ur ett tidigare projekt där Fonus fokuserade på att ordna nya hem till husdjur som blivit ensamma då någon gått bort.

– Nu ändrar vi fokus och inriktar oss på vad djuren kan göra för människor i livskris, förklarar Katrin.

Stöd i undersökning och forskning

Fonus har i samarbete med Sifo gjort en undersökning som visar att många – speciellt män – blir ensamma och får svårt att ta sig ut till umgänge när partnern gått bort. Undersökningen visar också att var fjärde äldre ensamstående utan husdjur känner sig ensamma ofta eller alltid. Men av de med husdjur redan är det bara sju procent som ofta eller alltid upplever ensamhet.

Professorn och filosofen Bengt Brülde, ofta kallad ”lyckoforskare”, har påvisat att ofrivillig ensamhet och brist på nära relationer är hälsofarligt. Risken för hjärt- och kärlsjukdomar, stroke och demens ökar. Hans forskning pekar på att många ensamma mår bra av sällskap med djur och att det kan motverka känslor av ensamhet och bidra till bättre välbefinnande och bättre hälsa.

– Mot den bakgrunden känns vårt projekt viktigt. Alla som känner ensamhet efter en näras bortgång eller är intresserad av att adoptera ett husdjur kan gå in på fonus.se och där kan man se vilka djur som finns tillgängliga just nu. Och det är ju husdjur som blivit hemlösa. Så det är en vinst både för människan och djuret, säger Katrin.

Källa: Fonus, Luleå

Läs mer om Fonus projekt på www.fonus.se

Inlägget Fonus förmedlar övergivna katter och hundar: ”Ett husdjur kan läka människor i sorg” dök först upp på Luleå Gratistidning.