Gruvindustri och urfolk: rättigheter, regelverk och arbetssätt – nya forskningsresultat presenteras

Pressinbjudan
Svårlösta och kostsamma konflikter om gruvverksamhet i det samiska renskötselområdet blir allt vanligare. Tidigare forskning visar att värderingar och synsätt om framtidsvisioner och förhållande till naturen till en viss del förklarar var, hur och varför det blir konflikt. Men samiska rättigheter, vilka som har inflytande att bestämma och delta i tillståndsprocesserna, och företagens arbetssätt spelar också in.

Forskare vid Luleå tekniska universitet presenterar nu resultaten av en ny studie där de jämfört svenska förhållanden med liknande fall i Kanada, där urfolkens rättigheter är tydligare och starkare. Hur ser samspelet mellan stat, urfolk och företag ut? Hur arbetar de kanadensiska företagen? Vilken betydelse har urfolksrättigheterna och lagstiftningen för relationerna mellan företag och urfolk? Forskarna har jämfört gruvetableringsprocesser och gruvdrift i två svenska och tre kanadensiska fall. De svenska fallen är Gállok i Jokkmokks kommun och Aitik i Gällivare kommun.

Forskningsresultatet presenteras på plats i Vetenskapens hus men kan även följas digitalt: Program och anmälan till digital sändning

Datum: 20 april
Tid:
14:00- 16:00
Plats:
Vetenskapens hus i Luleå eller digitalt

Efter seminariet finns det möjlighet för media till intervjuer på plats i Vetenskapens hus.

Kontakt: Karin Beland Lindahl, biträdande professor i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, karin.beland.lindahl@ltu.se, 0920-49 32 93

Detta inlägg finns i sin helhet på Webbplatsen www.mynewsdesk.com

Källa: Luleå Tekniska Universitet, Luleå

Inlägget Gruvindustri och urfolk: rättigheter, regelverk och arbetssätt – nya forskningsresultat presenteras dök först upp på Luleå Gratistidning.