Hållbarhet så det sjunger om det

Mats Sidmalm visar upp Neil Youngs gamla gitarr framför en av Sveriges mest hållbara rockklubbar.

Med de nyinstallerade solpanelerna blir Kiruna Rockklubb med tillhörande musikstudio helt unikt. I fortsättningen bidrar de besökande artisterna till ett bättre klimat.
– Det känns jätteroligt att ge alla medlemmar och artister den här möjligheten, säger fastighetsägaren Mats Sidmalm.

På båda sidorna av Mats Sidmalms tak i Tuollavaara utanför Kiruna sitter nu färdigmonterade solpaneler. Totalt är det 108 plattor som generar cirka 35 000 kilowatt. Mats är intresserad av miljön och följer med i utvecklingen. Utöver installationen eldar han pellets för bioenergi vilket gör fastigheten helt självförsörjande. Syftet med projektet är att få ner driftskostnaderna, men framför allt att bidra till ökad hållbarhet.

I källaren står Kiruna Rockklubb och den fullödiga musikstudion som används av många artister och musiker. Studion blir en av de första i Sverige med nästan obefintliga klimatavtryck.

– Artisterna kan ta tåget hit och sedan bli hämtade av mig i min elbil, som laddas av energin från taket. Det är roligt att ge artisterna en möjlighet att bidra till ett bättre klimat, säger Mats.

Han berättar att det finns många fördomar kring solenergi. Till exempel tror många att det fungerar sämre i kallare klimat medan det egentligen är tvärtom.

– Tekniken fungerar bäst i minusgrader, och jag misstänker att ingen beaktat midnattssolens påverkan i alla beräkningar som gjorts. Därför blir det här jättespännande för att se effekten av midnattssolen. Det kommer alstra energi dygnet runt.

Andreas Selberg från Morjärv arbetar för en hållbar utveckling i Norrbotten.

Det är Andreas Selberg, ägare av nystartade Solenergi i Norrbotten AB som levererat och monterat solpanelerna. Han är själv musiker och har tillsammans med Mats planerat projektet och ordnat så att solen träffar minst några av panelerna under dygnets alla timmar. Andreas tycker att det blir väldigt spännande att se hur mycket energi midnattssolen kan leverera.

– Mats går verkligen i bräschen och ser helhetsperspektivet för hållbarheten. Det är också otroligt roligt att musikstudion blir en av de enda i Sverige att drivas på solenergi. Jag ska själv spela in där och det känns extra bra att hela processen blir hållbar. Jag tror att det blir ett till incitament för att locka många duktiga musiker dit, säger Andreas.

Solenergi i Norrbotten AB startades i mars och har trots utspridningen av Covid-19 lyckats få in en hel del beställningar. Anderas märker att det finns ett stort intresse och att allt fler väljer solenergi.

– Det är framförallt roligt och lite förvånade att många äldre går över till solenergi. Innan jag startade tänkte jag att jag skulle stöta på fler fördomar men väldigt många är positiva och vill vara en del av utvecklingen, berättar han.

”Mitt hjärta slår extremt hårt för Norrbotten”

Andreas bor i Luleå men är från Morjärv. Huvudmålet med företaget är att vara med och bidra till en hållbar utveckling och ljus framtid för Norrbotten. En av lärdomarna från pandemin är hur viktig energibranschen är, och Andreas vill att länet går i framkant för att säkerställa en sund och effektiv energiutveckling som ökar självförsörjningen.

 

– Mitt hjärta slår extremt hårt för Norrbotten. Det lokala perspektivet genomsyrar hela min personlighet och jag vill att det även ska genomsyra mitt företag. Det jag uppskattar mest med mitt arbete är att jag får åka ut och dricka kaffe med kunderna medan vi planerar och följer upp projekten. Det blir en livslång relation även om de flesta kanske bara beställer från mig en gång.