Här är matbutikerna som kan vinna Årets Stora Vegopris 2018

Här är matbutikerna som kan vinna Årets Stora Vegopris 2018

Sveriges ledande restaurangguide White Guide lanserar i år en helt ny guide som bedömer matbutiker ur ett hållbarhetsperspektiv. Tillsammans med Oatly har kategorin Årets Stora Vegopris 2018 tagits fram. Syftet är att lyfta fram matbutiker som satsar på hållbarhet och som på ett kreativt och normbrytande sätt lyfter fram sitt växtbaserade utbud.

I Sverige står livsmedel för så mycket som en tredjedel av våra konsumtionsrelaterade växthusgasutsläpp. Av dessa genererar kött- och mejeriprodukter den största andelen utsläpp – hela 75 procent, trots att de endast svarar för 35 procent av vårt kaloriintag.

– En av vår tids största utmaningar är vårt rådande livsmedelssystem – det tär på planetens resurser utan att möta våra näringsmässiga behov. Forskare är överens om att vi måste ställa om till en mer växtbaserad kost, både för klimatets och hälsans skull, förklarar Carina Tollmar, hållbarhetschef på Oatly.

White Guide Green har testat drygt 350 butiker i Sverige och i kategorin Årets Stora Vegopris 2018 nomineras tre butiker som på ett framstående sätt arbetar med marknadsföring och försäljning av växtbaserade produkter i butik.

Följande matbutiker i Sverige kommer att placera sig på plats 1-3 när priserna i White Guide Green delas ut på en gala på Grand Hotel i Stockholm den 30 maj 2018.

– Coop Forum Visby, Visby – Mer vego med musik och kreativitet
– Hemköp Åhléns City, Stockholm – Inspirerande, inte bara för vegetarianer!
– Willys Storheden, Luleå – Sanslös tillväxt i vegohyllan

– Med de val vi gör i matbutiken har vi stor möjlighet att minska vårt klimatavtryck, och det absolut enklaste sättet är att välja mindre kött och mejeri. Genom Årets Stora Vegopris 2018 lyfter vi fram de matbutiker som är bäst på att göra det enkelt och attraktivt för konsumenter att välja växtbaserade produkter, kommenterar Jonas Persson-Follin, försäljningschef på Oatly

Källa: Oatly