Inspireras av naturen och landskapet

Inspireras av naturen och landskapet

– Det känns jättekul, verkligen ärofyllt att bli uppmärksammad för sin musik på det här sättet, säger Mirja Palo som läser programmet Gehörsbaserat musikskapande på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet.

Längtade efter ursprung

Hennes singel Fjäril uppmärksammades i P4 Norrbottens inslag veckans färsking där lokala artister som ännu inte fått sitt stora genombrott lyfts fram. För henne handlar låten om längtan efter en härkomst.

– Det var som att jag letade efter något, men hur jag än betedde mig så passade jag inte in någonstans. Jag längtade efter någon slags rot, ett ursprung. Låten var en del i en inre process att forma min egen identitet ihop med den värld som finns runt omkring, säger Mirja Palo.

Hittade hem i folkmusiken

Mirja Palo är uppväxt i Arvidsjaur, med rötter i Ullatti och Överkalix. I hemmet blandades pop med klassisk musik men det var först när hon upptäckte folkmusiken som hon känner att hon hittade hem. När hon senare mixade folkmusiken med elektroniska toner skapades hennes unika ljudlandskap.

– Jag är uppvuxen med en blandning av pop och klassisk musik. Med tiden hittade jag dock mina rötter i folkmusiken. Där känner jag mig hemma. Att hitta nya uttryckssätt och möten mellan olika genrer är spännande och utmanande tycker jag.

[embedded content]

Relaterade artiklar

”En fantastisk bubbla att vara i”

2018-03-02 Mirja Palo studerar första året på Gehörsbaserat musikskapande. Hon är 33 år gammal och kommer från Arvidsjaur

 Detta inlägg finns i sin helhet på Luleå Tekniska Universitet hemsida https://www.ltu.se/ltu/media/news