Lars-Göran Niemi går från mäklarkedja till egen fastighetsbyrå

Lars-Göran Niemi och Magnus Nilsson utanför kontoret på Rådstugatan 2 i Luleå.

Lars-Göran Niemi med 34 år i branschen öppnar eget fastighetsmäkleri och lanserar fasta arvoden som är något nytt i mäklarbranschen. Med sig på tåget i den nya byrån har han sin kollega Magnus Nilsson som anställd.

Innan den här satsningen var Lars Göran Niemi franchisetagare på Skandiamäklarna i 18 år och har sett att de större mäklarkedjorna tappar och menar att vi framgent kommer får se fler och fler mindre aktörer som arbetar kostnadseffektivare.

 

Fasta arvoden gynnar klienten

Han presenterar även ett nytt upplägg där klienterna blir vinnare med lägre arvoden. Istället för att ta betalt för sina tjänster i procent av försäljningspriset, erbjuder han kunden ett fast pris för uppdraget.

– Jag har länge tyckt det känts fel när kunden frågar vad det kostar och man svarar med en procentsats som ingenting säger om vad kostnaden blir. Man ska ta ett fast pris så kunden vet vad det kommer att kosta. Jag har tänkt på det länge. Branschen är väldigt konservativ. Nu är det 2020 och vi kan ändra på det, säger Lars-Göran Niemi till Norrbottens Affärer.

Som exempel kommer Lars-Göran Niemi och Magnus Nilsson att debitera ett fast pris på 45.000 kr när de säljer en villa. En normalt mäklararvode vid försäljning av en villa för 2,5 miljoner hamnar på ca 65.000 kr.

Innan sin yrkesbana som fastighetsmäklare hade Lars-Göran Niemi en karriär som spelare i Luleå Hockey. Han jobbar också på Sveriges Radio Norrbotten som expertkommentator ishockey.