Luleå tekniska universitets elitidrottssatsning fortsätter

Luleå tekniska universitets satsning på elitidrott fortsätter. Riksidrottsförbundet har förlängt universitetets status som elitidrottsvänligt lärosäte, där den nya avtalsperioden sträcker sig till 2026.

– Det är väldigt roligt att vi får fortsatt förtroende från Riksidrottsförbundet för vår elitidrottsverksamhet. Vi ser ett jättestort intresse för att kombinera idrottsutövande på högsta nivå med studier. Universitetet har nära 100 olika utbildningsprogram och vi verkar i en mycket stark idrottsregion, så förutsättningarna är väldigt gynnsamma, säger Joakim Abrahamsson, verksamhetsledare för elitidrott på Luleå tekniska universitet och tidigare förbundskapten för längdskidlandslaget.

Luleå tekniska universitet har sedan hösten 2020 status som så kallat elitidrottsvänligt lärosäte (ELV), vilket nu alltså förlängs av Riksidrottsförbundet. Att vara ett elitidrottsvänligt lärosäte innebär ett åtagande att stötta och underlätta för elitidrottande studenter att satsa på dubbla karriärer – studier och idrott. Detta gäller oavsett idrott, så länge den ingår i något av Riksidrottsförbundets 72 specialidrottsförbund.

Stort antal idrotter

Luleå tekniska universitet gör en särskild satsning på ”smala skidor” – längdskidor, skidskytte och skidorientering – men har i nuläget hela 35 studenter som utövar tiotalet idrotter på högsta nivå.

Bland studenterna finns bland annat landslagsspelare i basket och ishockey, lovande skidåkare inom alpint och längd, skidorienterare, skidskyttar, seglare och en färsk EM-medaljör i truppgymnastik.
– Vi har även utlandsproffs i volleyboll och handboll som läser utbildningar som ges på distans, säger Joakim Abrahamsson, som också fungerar som tränare för skidstudenterna.

Passen förläggs bland annat till de fina träningsanläggningarna i Luleå, Piteå, Kiruna och Boden. Studenterna har även varit på läger med Piteå Elit, som har flera åkare på landslagsnivå, och universitetet bjuder också regelbundet in idrottsgymnasier till gemensamma träningar.
– Vi har utmärkta träningsförhållanden och det är väldigt givande med utbyten. Vi ser också hur viktigt det är för studenterna att inte vara ensamma i sin satsning, utan del av en gemenskap och ett sammanhang där utövare av olika idrotter kan mötas och träna ihop. Det lyfter dem, säger Joakim Abrahamsson.

Gynnas av forskningen

Elitidrottsverksamheten på studentnivå har stor nytta av den forskning som pågår på universitetet i samarbete med Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och vallateamen för landslagen i skidskytte och längdskidor. Forskningen sker inom tre huvudområden: prestationsteknologi, prestationsanalys och materialoptimering. SOK:s forsknings- och utvecklingschef H-C Holmberg, världens mest meriterade skidforskare, är även knuten till Luleå tekniska universitet som adjungerad professor i fysioterapi.

Universitetets rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn konstaterar att universitetet spelar en allt viktigare roll på idrottsområdet.
– Vi har framstående forskning inom bland annat tribologi och de erfarenheterna och kunskaperna kommer till stor nytta exempelvis vad gäller friktion och utveckling av material inom idrotten. Att jobba tvärvetenskapligt är något av ett signum för Luleå tekniska universitet. Det är väldigt roligt att se vilken nytta vi har av det på idrottsområdet, både forskningsmässigt och för studenterna.

Vid frågor, kontakta:
Joakim Abrahamsson, verksamhetsledare för elitidrott på Luleå tekniska universitet, 0920-49 34 50, joakim.abrahamsson@ltu.se
De bifogade bilderna på Joakim Abrahamsson (se nedan) får användas fritt i redaktionella sammanhang.

Detta inlägg finns i sin helhet på Webbplatsen www.mynewsdesk.com

Källa: Luleå Tekniska Universitet, Luleå

Inlägget Luleå tekniska universitets elitidrottssatsning fortsätter dök först upp på Luleå Gratistidning.