Musikhögskolan dominerar branschgala

Musikförläggarnas pris

Branschorganisationen Musikförläggarna bildades 1928. År 2003 instiftades en prisgala för att hylla svenska låtskrivare, kompositörer och textförfattare – musikförlagens närmaste samarbetspartners.

Priset delas varje år ut i ett flertal kategorier under en festlunch på Berns Salonger i Stockholm. I år arrangeras Musikförläggarnas Pris fredagen den 9 november.

Källa: Musikförläggarna

– Det visar att det finns en utåtriktad och inbjudande estetik som genomsyrar våra kompositionsutbildningar, säger Fredrik Högberg, universitetslektor och nominerad för sin violinkonsert Absent Illusions.

Vunnit Guldbagge

Även professor Jan Sandström är nominerad för sitt verk Solamente tú (Nea Edition). Att vara nominerad till prestigfulla priser är inget nytt för Jan Sandström som vann en Guldbagge 2017 för musiken till filmen Sophelikoptern.

Fredrik Högberg känner sig hedrad över nomineringen och tror att en vinst av Musikförläggarnas pris kan öppna för nya musikaliska möjligheter.

– Det skulle vara otroligt kul att vinna, sådana här priser brukar kunna bana väg för musiken, men även nomineringen i sig väcker ju uppmärksamhet.

Två före detta elever nominerade

Jan Sandström påpekar att två av de övriga nominerade i kategorin är före detta elever till honom på Musikhögskolan i Piteå.

– Dels Fredrik Högberg, som nu är min kollega, men också Andrea Tarrodi har studerat för mig. Det känns självklart jättekul och är en fjäder i hatten för oss på Musikhögskolan.

Kontakt

Sandström, Jan – Professor

Organisation: Musikalisk gestaltning, Musik och dans, Institutionen för konst, kommunikation och lärande

Telefon: 0911-72621

 Detta inlägg finns i sin helhet på Luleå Tekniska Universitet hemsida https://www.ltu.se/ltu/media/news