Nu öppnar Returpunkt centrum – Luleås nya mötesplats för återbruk

Returpunkt centrum på Köpmantorget öppnade den 5 mars. Jenny Widmark, hållbarhetschef på Lumire, hoppas att satsningen ska öka Lulebornas intresse för återbruk och delande.

Returpunkt centrum blir Luleås nya mötesplats för återbruk, avfallshantering och delande. Den 5 mars öppnade verksamheten på Köpmantorget med en kvartersnära återvinningscentral i miniformat, second hand butik, cykelbibliotek och mycket mer!

Lumire, Luleå Miljöresurs AB, fick för en tid sedan uppdraget att ansvara för återbruket i kommunen. Returpunkt centrum blir ett viktigt inslag i detta uppdrag.

– Innan Corona-pandemin bröt ut åkte vi runt på en inspirationsresa i Sverige för att se hur andra kommuner och aktörer gjort. I Sundbyberg hittade vi Returpunkten – en kvartersnära miniåtervinningscentral som var lätt för de närboende att nå och använda utan bil, berättar Lumires hållbarhetschef Jenny Widmark.

– Och i Mood Gallerian i centrala Stockholm fann vi ett annat spännande koncept. Här hade man samlat flera aktörer inom second hand i en gemensam lokal. På så vis gav de draghjälp åt varandra och exponeringen blev starkare, säger Jenny.

Vill höja statusen för återbruk

Utifrån idéerna från inspirationsresan, internt arbete och samtal med andra aktörer i Luleå utvecklades så idéen till Returpunkt centrum.

Tanken är att skapa en samlingsplats för återbruk och delande mitt i staden på Köpmantorget.

– Vi vill att så många som möjligt ska få upp ögonen för återbruk, second hand och cirkulär ekonomi och börjar leva efter de möjligheter det innebär. Vi vill höja statusen för återbruket, second hand och cirkulariteten, säger Jenny.

Återvinning och cykelbibliotek

Via ena ingången till lokalen kommer man till återvinningsstationen och cykelbiblioteket.

Avfallet som lämnas in av privatpersoner tas om hand av Lumires personal och det som går att återbruka tas om hand. Privatpersoner kan lämna in det avfall/återbruk man kan bära själv – d.v.s. hit kommer du inte med ett fullastat släp.

– Cykelbiblioteket är ett samarbete med stadsbyggnadsförvaltningen. Här kan man låna en cykel precis som man lånar en bok. Det går att boka lånecykel via en app och det finns alltid personal som hjälper vid överlämning av cykeln, förklarar Jenny.

Second hand butiken ”Samlat”

Genom den andra ingången kommer man till second hand butiken ”Samlat”. Här finns Återvinningsmarknaden Kronan, Rädda Barnen, PMU Öjebyn, Röda Korset samt Sömnadskollektivet representerade.

– I Luleå finns idag ingen ingen second hand butik i centrumkärnan. Så här får aktörerna möjlighet att exponera sina verksamheter tillsammans, precis som vi såg i Mood Gallerian i Stockholm, säger Jenny som menar att detta kommer att synliggöra återbruk och second hand i butiksform även för de som inte är vana att handla i andrahandsaffärer.

Omkring tio timmar i veckan kommer Sömnadskollektivet att finnas på plats i lokalen. Sömnadskollektivet är ett arbetsintegrerande socialt företag och i Returpunkt centrum kommer de att erbjuda besökare lagning av kläder.

– Om man t.ex. hittar ett plagg i second hand försäljningen som man vill ha omsytt för att passa, så kan Sömnadskollekivet mot betalning hjälpa till med detta, säger Jenny.

Lånegarderob och återbrukshylla

Under våren kommer butiken att kompletteras med en lånegarderob.

– Här kan man låna kläder till exempelvis studentfester och andra tillställningar istället för att köpa nytt, förklarar Jenny.

Ett annat inslag är en ”ge-och-ta-hylla” – eller återbrukshyllan. På hyllan kan man lämna saker man inte längre vill ha, och omvänt ta nån pryl som man gillar.

Returpunkt centrum ska också arbeta en hel del med kunskap och lärande kring återbruk och cirkulärt tänkande.

Sopsamlarmonstren” för barn

– Ett inslag blir ”Sopsamlarmonstren” som på ett pedagogiskt vis förklarar för barn upp till årskurs tre hur man sorterar sitt avfall rätt. Det är ett samarbete som Lumire gör med Hässleholm Miljö, som utvecklat detta utbildningsmaterial för barn, berättar Jenny.

– Vi och våra samarbetspartners har massor med idéer om aktiviteter, utbildningar och work shops. Men med pandemin får detta dröja. Vi måste så klart följa gällande restriktioner. Och de gäller i vår butik och verksamhet precis som för alla andra, säger Jenny.

Inrett med återbrukat material

Förutom de ovan nämnda är många fler aktörer involverade på olik vis i Returpunkt centrum – bl.a. Lulebo och arbetsmarknadsförvaltningen.

– När det gäller arbetsmarknadsförvaltningen har vi ett fint samarbete där både personer i arbetsträning och annan personal bidrar till Returpunkt centrum. De har bl.a. jobbat med ombyggnationen av lokalen och byggt inredning , berättar Jenny.

Och lokalen är så klart inredd med just återbrukat material.

– Nu hoppas vi att Luleåborna ska ta emot denna satsning väl. Vi kommer att vidareutveckla den successivt och är öppna för idéer och uppslag. Ju mer levande och dialogbaserad Returpunkt centrum blir desto bättre, avslutar Jenny.

Kontakt:

För mer information besök www.lumire.se (under fliken Återvinning finns information om Returpunkt centrum).

Källa: Lumire

 

Inlägget Nu öppnar Returpunkt centrum – Luleås nya mötesplats för återbruk dök först upp på Luleå Gratistidning.