Ny svensk rapport – Sociala medier stagnerar

Svenskarna gör tummen ner – fler och fler upplever inte tiden man lägger på Sociala medier som meningsfull.

Tillväxttakten för de största sociala nätverken minskar, och färre lägger ut bilder, skriver och delar inlägg på Facebook. Många upplever inte att tiden på sociala nätverk är meningsfull visar årets rapport från Internetstiftelsen – Svenskarna och Internet.

Nytt för i år är att man frågat om hur meningsfull vi upplever att den tid är som vi lägger på sociala medier. Faktum är att endast en fjärdedel (24%) finner sin tid meningsfull. Hela 40 procent anser att tiden inte används väl/är meningsfull och nästan lika många tycker att den tiden är varken eller (36%).

Betalningsviljan ökar för musik och film – minskar för tidning

Drygt hälften av svenskarna betalar för ett abonnemang på film/tv/video och ungefär lika många för musik. Dessa digitala tjänster har ökat de senaste åren. Trenden för tidningsprenumeration är omvänd. 48 procent betalar för prenumeration på analog eller digital tidning, vilket är lägre än de tre senaste åren.

Samtidigt oroar sig allt fler för att globala jättar som Google och Facebook stör den personliga integriteten. På fyra år har andelen som känner oro ökat från 29 till 46 procent.

Källa: Internetstiftelsens rapport – Svenskarna och Internet