Ny turistportal med inriktning på “Hemester” i Norrbotten

Semester på hemmaplan blir allt populärare och i år är vi förhindrade att åka på längre resor.

Norrbotten Gratistidning storsatsar för besöksnäringen och lanserar en turistportal. Med intäktsbortfall från internationella turister måste aktörer ställa om marknadsföringen till en mer lokal marknad då vi semestrar på hemmaplan.

– Vi har en enorm spridning i Norrbotten med våra tidningar. Nu bygger vi på med en digital plattform och skapar väldigt bra lösning för turist- och besöksnäringen i Norrbotten, säger ansvarig utgivare Peder Gidlund.

Läget för Norrbottens besöksnäring är oerhört ansträngt. Med osäkerheten angående internationella turister och den norska marknaden som vanligtvis står för mer än 50% av intäkterna, finns stora risker för en svår sommar.

Det gäller att agera snabbt och hitta bästa möjliga lösningar för situationen. Därför har  Norrbotten Gratistidning valt att utveckla en turistportal, en webbplats anpassad helt anpassad för hemester. Hemestra Norrbotten blir en samlingssida för alla lokala aktörer.

Vecka 24 lanseras turistportalen hemestranorrbotten.se med inspiration och saker man kan göra i Norrbotten på sin “Hemester”.

Webbplatsen hemestranorrbotten.se blir även fullt integrerat med gratistidningen, som under hela sommarperioden kör hemestra-kampanjer. Detta blir en oerhört bra kombination för de annonsörer som vill nå ut till alla i hela regionen.

– Nu gäller det att exponera sig maximalt för alla ”hemestrare” och stärka sitt varumärke. Att lägga ut inlägg på Facebook är enkelt och kostar inget men det räcker inte då engagemanget har blivit nära noll där. Största faran är att man tror att man når ut och därför inte gör någon riktig marknadsföring, säger Peder Gidlund.

Lansering vecka 24

Sajten lanseras vecka 24 i samband med specialtidningen Glad Sommar som i år tidigarelagts på grund av världsläget. Hemestra-kampanjerna pågår löpande innan, under och efter sommaren för bästa möjliga effekt.

Åke Tapani på Gratistidningen har jobbat med turism-tidningarna i Norrbotten och Nordnorge under många år menar att många varumärken i Norrbotten är starka internationellt men kännedomen om dem lokalt är mindre då fokus enbart läggs på internationella gäster. Och i en sån här situation blir det tydligare än någonsin.

– Många lokalbor vet inte om de sevärdheter och upplevelser som finns just utanför dörren eftersom den internationella marknaden prioriterats av de offentligt finansierade turistorganisationerna i Norrbotten. I omvärlden känner många till Tree Hotel och Arctic Bath i Harads men det är inte så många i Norrbotten som har koll på dessa. Vi har också fått signaler från många mindre aktörer att de hamnar i skymundan och har inte nått ut, säger Åke Tapani.

Norrbotten Gratistidning uppmanar lokala aktörer inom turism- och besöksnäringen att bidra med tips och dela med sig av allt som erbjuds.

– Tillsammans kan vi göra det bästa i en väldigt svår situationen. Det känns bra att kunna presentera den här helhetslösningen som kommer ge stor effekt både på kort- och lång sikt, avslutar Peder Gidlund.