Nytt sommarkoncept med grillat på Villgots terass

James Thompson tillsammans med kollegorna Daniel Mackay och Pavlos Merkouris, passar på att ha picnic i solen och provsmaka delar av grillmenyn.

En kock från London har tagit fasta på svenskarnas kärlek till att grilla. Under sommaren blir det grillat på terassen varje onsdag hos restaurang Villgot i Luleå. James Thompson längtar efter att möta gästerna i konceptet Chill n´Grill.

Det var under ett regelbundet återkommande veckomöte med personal och ägare som kreativiteten bubblade upp: Dags för ett nytt sommarkoncept på Villgot och James Thompson, som sedan snart ett år tillbaks är chef i köket på Villgot, var säker på vad han ville skapa:

– Är det något jag lärt mig i Sverige är det att svenskarna älskar att grilla. Men alla har inte en stor trädgård eller möjlighet att själva släppa loss vid grillen. Vi vill vara en terrass för alla, med grillen igång och ett dignande bord där vi som lagar maten gärna bidrar till umgänget och berättar om maten.

Varje onsdagskväll under sommaren, med premiär onsdagen den 12 juni, tänder kockarna på grillen på Villgots terrass och till och med grillkolen är lokalproducerad, från Tornedalens skogar.

– Precis som vanligt är maten vi serverar närproducerad, i så hög grad det bara går, vare sig det handlar om kött, fisk eller grönsaker. Lokala råvaror som tillagas med internationella influenser, det är det som gäller här, säger James Thompson och definierar linjen som Nordic fusion.

Souvlaki, Villgot, Chill n’ grill.

Kreativitet och passion vid grillen

Grillspett med grekisk touch, bakad potatis, hamburgare, sallad och veganska alternativ på grillen är något av det som bjuds på terassen i sommar, med utsikt över Luleåälven.

– Och förstås desserter. Utan dessert blir det ingen riktig grillfest, kommenterar Thompson.

Själv kommer han från London men har lagat mat runt hela världen, bland annat i Frankrike, Japan och Australien. Men aldrig har han känt sig så tillfreds som i köket – och vid grillen – som på Villgot.

– Jag älskar den kreativa stämningen här, bland ägare och personal. Vi är alla delaktiga i att skapa konceptet som bygger på att skapa en stor matupplevelse för våra gäster, men i en avslappnad och skön miljö

James Thompson förbereder premiären av Grill n’ Chill på Villgot

Inför premiären för Chill n´Grill lyser det ur ögonen på Villgots restaurangchef. Hans passion för att skapa en upplevelse inte bara för smaklökarna utan för hela själen är omisskännlig.

– Tänk dig stämningen, grilldoften och utsikten över Bergnäsbron. Skulle det regna går det utmärkt att sitta inomhus, men vi räknar med att onsdagskvällarna ska bjuda på strålande sommarväder.

Hans huvudsakliga budskap går att sammanfatta med tre ord, på modersmålet engelska:

– Come join us!

Källa: Villgot / Bryggeriet