Piteå kommun vinner pris för bäst tillväxt i Norrbottens län för andra året i rad

Det fortsätter gå bra för näringslivet i Piteå – till och med så bra att kommunen för andra året i rad utmärker sig för att ha den bästa tillväxten i hela Norrbottens län. Priset Bästa Tillväxt delas ut av kreditupplysningsföretaget Syna varje år sedan 2007 och premierar en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet. På andra och tredje plats kommer Jokkmokk respektive Gällivare.

Bästa Tillväxt utser en vinnare i varje län och utgår helt och hållet från företagens bokslut. Syna mäter tre olika kriterier i alla aktiebolag i Sverige och ser hur dessa förändras mellan de två senaste boksluten.

Utmärkelsen går till den kommun i varje län som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst. På så sätt skapas ett tillväxtindex som gör att kommunerna i ett län kan jämföras med varandra.

– Den här utmärkelsen bygger på verkliga fakta till skillnad från andra undersökningar som ofta utgår från personliga åsikter. Att Piteå toppar i Norrbottens län visar på ett gediget arbete för att stimulera näringslivets möjligheter att utvecklas även inom mogna sektorer som svensk basindustri utgör, säger Harald Stjerna, partner på Syna.

– Att få priset Bästa Tillväxt, och att få det två gånger i rad, är naturligtvis ett fint bevis på att näringslivet i kommunen mår bra. Jag är stolt, men mest stolta ska våra duktiga företagare vara. Det är ju de som gör jobbet och skapar arbetstillfällena, säger Peter Palmqvist, näringslivschef i kommunen.

– Helt klart har vi dragit nytta av den högkonjunktur som varit under flera år nu. Företagen har investerat i både nya anläggningar och produktionslinjer, både genom att tänka nytt och genom att använda sig av ny teknik i traditionella branscher.

Byggandet av Northvolts stora batterifabrik i Skellefteå liksom utbyggnaden av en av Europas största vindkraftparker i Markbygden skapar också goda förutsättningar för många underleverantörer. Och här har vi nog bara sett början av vad dessa satsningar kommer att innebära för Piteå i framtiden.

– Det är också glädjande att handelsföretagen i centrala Piteå klarar sig bra i konkurrensen med exempelvis e-handel och de externa köpcentra som finns inom några mil. Det beror väldigt mycket på duktigt ledarskap, men också på att man i Piteå är mån om sina lokala butiker och gärna gynnar dem eftersom man förstår värdet av att de finns kvar.

– Positivt är det också att besöksnäringen i kommunen växer. Piteå havsbad är naturligtvis det stora dragplåstret men det finns mycket annat som lockar också. Nu jobbar vi vidare och förhoppningsvis ska Piteå kunna bli en ännu mer attraktiv vinterdestination.

– Om man badar i havet på sommaren ska man väl kunna göra det på vintern också.

– Från den politiska ledningen i Piteå har man under många år haft fokus på företagandets villkor, och jag tycker att vi har ett gott företagsklimat. Vi försöker vara lyhörda och i retur har många företag visat att de vill och vågar satsa framåt.

– Det gläder vi oss mycket åt, avslutar Peter Palmqvist.

Källa: Piteå kommun