Pressinbjudan: Liveforskning när lastbilar kör i kolonn över gamla Kalixbron

Före jul invigdes den nya E4-bron i Kalix. Den gamla bron över älven får ett andra liv – som forskningsobjekt vid Luleå tekniska universitet.
Nu på onsdag kl 10.30 kommer specialinhyrd tung trafik köra i båda färdriktningar över den gamla E4-bron i Kalix, samtidigt som forskare vid Luleå tekniska universitet med hjälp av avancerad utrustning och mängder av sensorer samlar in mätdata.

– Vi kommer att undersöka och mäta den gamla brons kapacitet och möjliga brister för att öka förståelsen för vilka risker gamla broar kan utgöra, säger Gabriel Sas, professor i byggkonstruktion vid Luleå tekniska universitet.

Forskargruppen i byggkonstruktion vid Luleå tekniska universitet har lång erfarenhet av forskning på broar. Forskning som ofta väcker ett stort intresse, då osäkerheten rörande äldre broars livslängd, kapacitet och säkerhet är en högaktuell fråga även internationellt.
– Vi har över 30 000 broar bara i Sverige, varav 800 av liknande typ som den gamla i Kalix. Kunskap om broars livslängd och lastkapacitet är avgörande för både miljöomställning och ekonomi, säger Gabriel Sas.

Den gamla bron kommer framöver att rivas och efter det kommer delar av den föras till det så kallade MCE-laboratoriet på Luleå tekniska universitet, där forskarna ska utföra ytterligare tester.

Journalister är varmt välkomna att vara med under lastbilstestet på gamla Kalixbron, som alltså sker med start klockan 10.30 nu på onsdag den 12 januari.
Bland annat professor Gabriel Sas finns på plats och är tillgänglig för intervjuer.

Plats: Parkera vid Kalix kyrka och gå sedan i riktning ned mot älven.

Vid frågor, kontakta:
Gabriel Sas, professor i byggkonstruktion vid Luleå tekniska universitet, tel 0920-49 38 35, gabriel.sas@ltu.se
Presskontakt på plats: Sofia Stridsman, tel 0920-49 36 29, sofia.stridsman@ltu.se

Mer om projektet:
Kalixbroprojektets huvudfinansiär är Trafikverket (via FOI-BBT). Bland finansiärerna finns också Svenska Byggbranchens Utvecklingsfond (SBUF) via NCC.
Kalixbroprojektet leds av Luleå tekniska universitet tillsammans med olika parter från Skandinavien, däribland universiteten KTH, Chalmers, Lund universitetet och danska Aarhus Universitet och DTU, norska forskningsinstitutet SINTEF Narvik samt entreprenörer som NCC och Skanska, internationella broägare Vegvesen (Norge) Vejdirektoratet (Danmark), men även teknologiutvecklare som Elop.

Detta inlägg finns i sin helhet på Webbplatsen www.mynewsdesk.com

Källa: Luleå Tekniska Universitet, Luleå

Inlägget Pressinbjudan: Liveforskning när lastbilar kör i kolonn över gamla Kalixbron dök först upp på Luleå Gratistidning.