Räckvidden för Facebook har rasat drastiskt

Räckvidden för Facebook har rasat drastiskt

Engagemanget för varumärken och företag på sociala medier är mycket lågt. Däremot är reklamtröttheten stor.

Annonsörer är hårt drabbade av förändringar på Facebook. Det har blivit betydligt svårare att nå publiken på plattformen. De senaste halvåret har räckvidden på Facebook minskat med mellan 50- och 90% vittnar såväl medieföretag som annonsbranschen om, berättar man i radioprogrammet Medierna i SR P1.

Anledningen till den drastiska minskningen av räckvidd är en kombination av att Facebook ändrade algoritmerna och priortierar det personliga istället för varumärken och företag samt att Facebook ändrade definitionen av räckvidd. Numer måste användaren sett posten i sitt flöde för att räknas in som räckvidd.

På frågan vad kända varumärken och företag säger när deras räckvidd mer eller mindre försvunnit sedan Facebook gjort förändringar säger Tero Marjamäki, marknadsansvarig på Sveriges Annonsörer till Medierna på SR P1.

– Tittar man historiskt har det varit mycket enklare på Facebook och det är klart att det har skapat huvudbryer och till en viss del aggressioner hos många medlemmar.

Drastisk minskad räckvidd och engagemang för varumärken och företag på Facebook och sociala medier gör att andra räckviddskanaler för spridning prioriteras.

Facebook rasar på börsen

Facebook senaste kvartalsrapport visade på stort börsfall. Facebooks nära 20-procentiga ras på börsen, efter offentliggörandet av kvartalsrapporten som inte levde upp till förväntningarna, beskrivs som det största raset som ett börnoterat bolag har haft under en dag, skriver Dagens Media på sin sajt.

Bloomberg förklarar det sämre resultatet som en konsekvens av dels Cambridge analytica-skandalen och dels av att införandet av GDPR i Europa givit upphov till färre dagliga Facebook-användare i regionen.

Källa: Dagens Media, Medierna SR P1