Skönhetshus i Jokkmokk vinner ICAs Entreprenörspris 2020

Idag står det klart att Care of Gerd, som producerar ekologisk hudvård i Jokkmokk, är Årets Lokala Hjälte i ICAs Entreprenörspris 2020. Företaget har utsetts av en jury bestående av bland andra hjärnforskaren och entreprenören Mouna Esmaeilzadeh, LRF:s vd Anna-Karin Hatt och Sara Rosengren, professor i marknadsföring.  

ICAs Entreprenörspris delas ut för tredje året i rad och syftar till att uppmärksamma entreprenörer i hela Sverige, som arbetar i ICA-handlarnas anda. Priset delas ut i två kategorier: Årets Lokala Hjälte, som går till en entreprenör som utvecklar sitt närområde och Årets Agtech-entreprenör, som går till någon som bidrar till ett mer innovativt lanbruk.

Efter närmare 200 nomineringar och 9000 röster online har juryn och svenska folket enats om vinnarna, och bolaget som vinner i kategorin Årets lokala hjälte är alltså hemmahörande i Jokkmokk. Syskonen Anna-Lena Wiklund Rippert och Johan Wiklund är personerna bakom Care of Gerd, ett bolag som producerar ekologisk hudvård med hjälp av lokala naturresurser. Efter att syskonen insett hur vanligt förekommande det är med skadliga ämnen i hudvård, och hur mängder av mikroplast från skönhetsprodukter varje år spolas ut i Östersjön, bestämde de sig för att göra något åt saken. 2008 grundade de därför företaget som är döpt efter deras mamma Gerd, med produkter som värnar om natur, djur, människa – och svenska Lappland.

Inför finalen sa Johan Wiklund att målet är att bli ett ledande naturkosmeologiskt företag i världsklass, och att de hoppas att deras starka engagemang för Jokkmokk kan inspirera andra att satsa på sina yrkesdrömmar i mindre orter runt om i landet. Nu står det alltså klart att Care of Gerd utnämnts till Årets lokala hjälte och därmed tar hem vinstsumman på 100 000 kr.
  – Det ingen hemlighet att vi är stolta över vårt ursprung och Jokkmokk, och därför känns ”årets lokala hjälte” särskilt hedrande. Vi har skapat ett av världens nordligaste skönhetshus med tillverkning i vår egen fabrik i Jokkmokk – och med distribution runt om i Skandinavien, Japan, Belgien och på fler marknader. Vi tror att vår genre, med hållbara, etiska och ekologiska skönhetsprodukter har stor potential framåt, säger Johan Wiklund.

Care of Gerds produkter innehåller naturliga resurser från Lappland, såsom förädlade örter och bär. Produkterna säljs än så länge i Skandinavien, Belgien och Japan, och företaget har gått från att husera i en liten källarlokal till att idag vara världens nordligaste skönhetsfabrik. Med sina 15 anställda har Johan och Anna-Lena satt Jokkmokk på kartan för såväl svenska som utländska turister.
  – Med ICAs Entreprenörspris vill vi hylla företagare som med hjälp av sin innovationsförmåga och sitt arbete förbättrar vårt samhälle. Genom sitt starka engagemang för sitt närområde och sin strävan efter en hållbar produktion verkar Årets lokala hjälte Care of Gerd i samma entreprenörsanda som ICA-handlarna. När de använder sig av lokala naturresurser i sina produkter, delar de också med sig av sitt Jokkmokk till människor över hela världen, säger Per Strömberg, vd för ICA Gruppen och ordförande för ICAs Entreprenörspris jury.

Årets agtech-entreprenör 2020 är Lund-baserade Robert Schmitt som driver Vultus i Lund, ett företag som genom AI och satellitbilder hjälper lantbrukare att minska användningen av konstgödsel.

Vinnarmotiveringar: Juryns motivering Care of Gerd
”Syskonen Johan Wiklund och Anna‐Lena Rippert Wiklund har tagit sitt ekologiska hudvårdsmärke från källarlokal till världens nordligaste skönhetsfabrik som nu expanderar. Med lokala ingredienser, natur, djur och människa i centrum skapas deras innovativa, naturliga produkter från Care of Gerd. De bidrar inte bara till lokala arbetstillfällen i Jokkmokk utan också stolthet för orten och många besökare”.

Juryns motivering Vultus
”En av lantbrukets stora klimatutmaningar är att minska användningen av fossila bränslen i produktionen och det förutsätter att man också drar ner på fossilt producerat mineralgödsel. Vultus lösning tar hjälp av AI och satellitbilder för att kunna informera lantbrukare om exakt var de behöver gödsla på åkern och inte. På så sätt skapas inte bara ökad hållbarhet för framtiden – på sikt förbättras också gårdarnas ekonomiska lönsamhet”.

För mer information
ICAs presstjänst, telefon: 010 422 52 52

ICA Entreprenörspris jury
ICAs Entrenörspris jury består av: ICA-handlaren Rikard Hillarp från Halmstad, Anna-Karin Hatt, vd LRF, Per Strömberg, vd ICA Gruppen, Mouna Esmaeilzadeh, hjärnforskare och entreprenör, Andreas Wilhelmsson, vd Ljusgårda och vinnare av ICAs Entreprenörspris 2019 och Sara Rosengren, professor i marknadsföring vid Handelshögskolan i Stockholm.

Källa: ICA