Storslaget firande av Musikhögskolan

– Kultur berikar våra liv, den utmanar, väcker tankar och skapar mening. Som ett av Sveriges kreativa nav så bildar och bidrar verkligen Musikhögskolan till att skapa ett levande och attraktivt Norrbotten. Här skapas högklassiga kulturella upplevelser och mervärde både för våra invånare och för våra besökare. Vår region blir mer intressant och mer mångskiftande just tack vare Musikhögskolan i Piteå, sa Birgitta Bergvall Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet, under sitt inledande tal på jubileumskvällen. Kvällen var startskottet på Musikhögskolans jubileumshelg som avslutas med en gratisfestival på Studio Acusticum under lördagen.

Otrolig resa

Birgitta Bergvall-Kåreborn underströk vikten av Musikhögskolans betydelse för universitetet och värdet av att fira den fantastiska resa som Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet gjort under dessa 40 år.

– För mig är det viktigt att vara här i dag eftersom det är en så viktig del av vårt universitet och ett 40-årsfirande är en stor sak. Om vi tänker på var vi började så är det en otrolig resa som vi har gjort. Vi började i kyrkstugorna i Öjebyn och nu 40 år senare har vi en otrolig verksamhet med bredd och världsklass i allt vi gör.

Kvällen inramades med jubileumskonserten ”Music made by LTU in Piteå”. Under den cirka två timmar långa föreställningen visades publiken på den stora bredd som verksamheten vid Musikhögskolan erbjuder. Professor Åsa Unander-Scharin framförde dansnumret ”Skärvor av morgondagar”, en solodans där musiken spelades live genom dansarens interaktion med digitalt granulerade ljudfragment som låg utspridda i scenrummet. Andra inslag var studenterna från RSPO Orchestra Academy som bjöd på en virvlande version av stycket Divertimento op 9 av Knudåge Riisager. Det följdes av Musikhögskolans Kammarkör som sjöng tre körverk, bland annat Across the Bridge of Hope skriven av Jan Sandström, professor vid Luleå tekniska universitet.

Hyllade studenterna

Efter en paus där gästerna bjöds på förfriskningar avslutades konserten med framföranden av Cim Frode, student vid masterutbildningen i musik, och ett skräddarsytt potpurri av 40 kända hitlåtar, som illustrerade populärmusikens utveckling från 1978 fram till idag. Allt framfört av studenter vid Musikhögskolan i Piteå.
Rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn hyllade jubileumskonserten och förundrades över den höga kvalitén.

– Jag blir verkligen berörd när jag ser vilken kompetens vi har och vilken nivå det är. Vi har många välkända professorer som vi alla vet håller en hög klass i allt de gör, men att se att även våra studenter håller en så otroligt hög kvalitet är fantastiskt. Det visar också hur viktig det konstnärliga och musiken är för oss alla.

Blickar framåt

Kvällen avslutades med jubileumsmiddag där de inbjudna gästerna bjöds på underhållning av anställda på Musikhögskolan. Patrik Häggqvist, huvudutbildningsledare på institution för konst, kommunikation och lärande, kände sig nöjd med kvällen.

– Kvällens program visar på bredden som vi har i verksamheten i Piteå, vi har allt från orgelprofessorer till mer populärkulturella inslag, berättade Patrik Häggqvist som nu blickar framåt.

– Vi är den nordligaste musikhögskolan och som sådan ganska ung. I och med det här jubileumet känns det dock som att vi nu blivit vuxna. En sådan här kväll ger oss möjlighet att titta tillbaka på var vi kommer från men också på vart vi är på väg.

I media

Relaterade artiklar

40 år i Musikhögskolans tjänst

2018-10-20 Jan Sandström tillhörde den första klassen på Musikhögskolan när verksamheten i Öjebyn övergick till dåvarande Luleå Högskola 1978. Efter en lång och framgångsrik karriär är han numera professor och e…

Firar 25 år av körkonst i Studio Acusticum

2018-10-16 Erik Westbergs Vokalensemble har nått miljontals lyssnare över hela världen och anses i dag som en av landets absolut främsta körer. I höst fyller ensemblen 25 år och det firas med en turné som påbörj…

Kontakt

Bo Jonsson

Jonsson, Bo – Universitetslektor

Organisation: Nationalekonomi, Samhällsvetenskap, Musik och dans, Medier ljudteknik och upplevelseproduktion och teater, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle, Institutionen för konst, kommunikation och lärande

Telefon: 0920-491717

 Detta inlägg finns i sin helhet på Luleå Tekniska Universitet hemsida https://www.ltu.se/ltu/media/news