Sunda tecken från bostadsmarknaden

Lis-Marie Pettersson, som är vd och fastighetsmäklare på Mäklarhuset, ser att de stora prisökningarna på bostadsmarknaden i Luleå mattas av.

– Det är en helt normal fastighetsmarknad vi befinner oss i nu. Att priserna inte stiger lika kraftigt är ett sundhetstecken, säger hon.

Under hösten har flera medier rapporterat om risker för en bostadsbubbla och prisnedgångar på marknaden. Det stämmer dock inte med den statistik som finns, säger Lis-Marie Pettersson.

– Det är ett återkommande mönster att den här typen av rapportering dyker upp på hösten. Men priserna går inte ner och har inte gjort det historiskt, utom 1993 till 1995, när ändrade regler gav marknaden en rejäl törn. Däremot gör rapporteringen att kunder väljer att avvakta, och det i sin tur innebär att priserna ligger fast, säger Lis-Marie Pettersson.
 Att försäljningstakten lugnar ner sig är också ett stort steg i att skapa en bättre bostadsmarknad.

– Det har inte varit bra att renoveringsobjekt har sålts för mer än färdigställda villor. Som läget är nu finns det tid att i lugn och ro titta och leta efter det som passar den som ska bo, säger Lis-Marie Pettersson.

 

Sally Pettersson, blivande mäklare & mäklarassistent är med och hjälper till på Mäklarhuset i Luleå.

 Detta inlägg finns i sin helhet på Luleå Gratistidning - Näringsliv Bloggar hemsida http://lulea.gratistidning.com/