Svensk teknik för varmvatten utan energiförluster testas i Nederländerna

Svensk teknik för varmvatten utan energiförluster testas i Nederländerna

Företaget startades 2009 av Erik Abbing, som hade en idé om hur man skulle kunna komma tillrätta med energi- och vattenslöseriet i tappvattensystem. Idag arbetar nio personer med vad de kallar intelligent tappvattensystem. Deras tekniska lösning innebär ett helt nytt sätt att närma sig problemet med energislöseri och onödigt hög vattenförbrukning på grund av att det tar en stund innan vattnet blir tillräckligt varmt när man sätter på vattenkranen. Kunderna är framförallt VVS-fabrikanter.

– Jag har haft stor nytta av samarbetet med LTU Business och fått effektivt stöd när det gäller såväl partnersökning som innovationsfinansiering, säger Erik Abbing.

Sommaren 2017 pitchade företaget sin teknik i Amsterdam, där de vann och därmed fick möjligheten att göra en pilot tillsammans med det nederländska byggföretaget KIEN. 3eflows lösning kommer att testas i Elkien City Lab, vilket innebär att 26 anslutna hushåll får möjlighet att prova företagets lösningar.

I traditionella vattensystem ligger varmvattnet kvar i rören efter att man stängt av kranen. Vattnet kallnar så småningom och detta gör att energi går förlorad. Med 3eflows system går varmvattnet i stället tillbaka till källan. Därmed finns det inte kvar något kallvatten som måste spolas ur ledningarna innan det varma vattnet kan komma fram. Detta motverkar även den biofilm och temperaturzon som gör att legionella-bakterier kan förekomma.

LTU Business AB är en av 13 svenska partners i Enterprise Europe Network, ett världsomspännande nätverk som arbetar för internationell tillväxt hos små och medelstora företag. Verksamheten finansieras av Tillväxtverket och EU-kommissionen, och innefattar ett antal kraftfulla verktyg för internationell tillväxt och för att snabbt hitta rätt partner i ett land utanför Sverige.

Vill du ta dig ut på europeiska marknaden, kontakta:

 Detta inlägg finns i sin helhet på LTU Business hemsida https://www.ltu.se/org/LTU-Holding/LTU-Business/Nyheter