Sveriges största rymddatahackathon – i Göteborg och Luleå i helgen!

I helgen samlas fler än 100 programmerare, designers och teknikentusiaster från hela landet i Göteborg och Luleå för att under två dagar tävla om att lösa utmaningar kring satellitdata. Eventet är det första i sitt slag och arrangeras av AI Innovation of Sweden tillsammans med rymdinkubatorerna Innovatum Startup och Artic Business Incubator.   

– Detta är det första rikstäckande programmeringseventet med rymdfokus som äger rum i Sverige och intresset har varit fantastiskt stort! Syftet är att fler ska få upp ögonen för hur rymddata kan användas, säger Deborah Lygonis, affärsutvecklare vid Innovatum Startup.

För att attrahera långväga deltagare fixar arrangörerna transporter till Göteborg och Luleå. I Göteborg äger eventet rum hos techbolaget Techno Creatives.

Tävling med två utmaningar och satellitdata i fokus
Allt fler smarta tjänster och produkter använder satellitdata. En utmaning som ofta uppstår i analysen av satellitdata är dock moln. Beroende på tid och plats kan moln helt eller delvis täcka bilden och därmed hämma analysen. Utmaningen som eventdeltagarna ställs inför blir därför att utveckla smarta sätt att komma runt problemet.
   – Om AI-teknologi kan hjälpa oss att se bakom molnen på satellitbilder kan vi sannolikt lösa samhällsproblem på ett smartare sätt. Hackathons är ett bra sätt för att påskynda användningen av AI och det ska bli enormt spännande att se vilka resultat allt engagemang och entusiasm resulterar i, säger Martin Svensson, Co-Director vid AI Innovation of Sweden

Eventet är uppbyggt som en tävling där deltagarna ställs inför två utmaningar. Den första handlar om att med hjälp av statistik och andra uppgifter uppskatta storleken på områden som är täckta av moln. Under del två ska de deltagande teamen utveckla ett bra affärscase utifrån sin lösning.
   – Till eventet har rymddatalabbet utvecklat en öppen källkodsplattform där deltagare kommer att få åtkomst till Copernicus data. Plattformen kallas för OpenDataCube (ODC), säger Deborah Lygonis.

Vinnarna utses av en expertjury under lördagen
Under lördagen utses de vinnande lagen av en jury bestående av fem experter inom rymddata och affärsutveckling. I vinstpotten ligger prispengar (12 000 kronor till vinnarna och 8000 till andraplatsen) och möjligheten att få sin lösning antagen av Space Data Lab. Vinnarna får också möjligheten att presentera sina resultat för AI Innovation of Sweden’s partners i syfte att utforska framtida möjligheter och samarbeten. Dessutom får vinnarna en coachingsession för att vidareutveckla affärscaset för den utvecklade lösningen via någon av de två rymdinkubatorerna ABI i Luleå och Innovatum Startup i Trollhättan.

Bevaka Eventet?
Varmt välkommen att bevaka prisutdelningen som äger rum på The Techno Creatives lokaler i Göteborg under lördagen den 22 februari.

Plats: The Techno Creatives, Geijersgatan 1b, Göteborg
Datum och tid: Eventet pågår från fredag 21/2  kl. 15.00 till lördag 22/2 kl. 19.00.
Presentation and prisutdelning sker klockan 16.30 – 19.00. Vill ni bevaka eventet? Kontakta Deborah eller Mikael.

Kontakt:
Deborah Lygonis, Innovatum Startup
deborah.lygonis@innovatum.se
070 – 833 00 89

Mikael Ljungblom, AI Innovation of Sweden
mikael.ljungblom@ai.se
070 – 799 68 63

För mer information om eventet i Luleå, kontakta:
Leila Ashrafi, Arctic Business Incubator
Leila.ashrafi@abi.se
070-620 08 41

Källa: INNOVATUM