Uppskattad sommarakademi i Piteå

 

– Vi har många studerande från musikhögskolorna i Sverige men också gymnasie- och högstadielever som är intresserade av klassisk musik. Bredden är dock stor vilket gör kursveckan extra rolig, säger Christine Amcoff, student vid Luleå tekniska universitet och kursledare för Piteå Sommarakademi.

Roligt och intensivt arbete

Sommarkademin är ett samarbete mellan Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet, Framnäs Folkhögskola och Festspelen i Piteå. Här erbjuds högskolekurser och masterkurser som ger högskolepoäng. För de studerande som inte har högskolebehörighet finns folkhögskolekurser med ett i stort sett identiskt innehåll. Varje år anordnas också lunchkonserter på Framnäs Folkhögskola där de studerande spelar för övriga kursdeltagare samt allmänheten.
Christine Amcoff har själv deltagit i sommarakademin sex gånger innan hon nu tagit steget till kursledare.

– Det är ett väldigt roligt arbete som förvisso är intensivt under kursveckan då man ska vara tillgänglig för alla och försöka göra det så bra som möjligt för samtliga. Men det vägs upp av trevliga möten och när man ser alla glada och nöjda studenter.

Christine Amcoff berättar att många studenter kommer tillbaka år efter år och att sommarkurserna är väldigt uppskattade av de studerande.

– Här samlar vi alla kurser på samma ställe och du får chansen att träffa andra människor som spelar samma instrument men även andra musiker. Det är ett ypperligt tillfälle att knyta kontakter och verkligen fördjupa sig inom musiken. Våra lunchkonserter är också ett uppskattat inslag, det ger studenterna möjlighet att lyssna och spela för varandra.

Lugn och trevlig atmosfär

Syskonen Nicole och Julia Biegniewska var två av studenterna på sommarakademin 2018. För storasyster Julia var det tredje gången hon deltog i kursveckan.

– Lärarna här är alltid väldigt bra och kompetenta. Sen är det också oerhört kul att komma hit och inspireras av andra musiker. Det är också fint med lunchkonserterna då vi får chansen att spela ihop, säger Julia Biegniewska som studerar på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.
Nicole Biegniewska som gör sin första sommarakademi njöt av den avslappnade stämningen.

– Här får man utvecklas i en väldigt lugn och trevlig atmosfär, det är verkligen mysigt. Och lärarna är jättetrevliga.

 Detta inlägg finns i sin helhet på Luleå Tekniska Universitet hemsida https://www.ltu.se/ltu/media/news