Utbildar gruvmedarbetare i Zambia, Tanzania och Etiopien

Utbildar gruvmedarbetare i Zambia, Tanzania och Etiopien

Utbildningen kommer att ske på plats i Luleå med fältstudier i Malå. Det handlar om miljöpåverkan av gruvor och efterbehandling vid stängning av gruvor.

– Detta är områden där vi på Luleå tekniska universitet har stor erfarenhet och kompetens. Förhoppningsvis kan våra erfarenheter göra stor skillnad i afrikanska länder, säger Lena Alakangas, professor inom tillämpad geokemi vid Luleå tekniska universitet.

Förhållandet mellan energiförbrukning, mineralutvinning, global handel och produktion är viktiga faktorer för alla samhällen där energiproduktionen är begränsad. Grunderna för handel, konsumtion och produktionsmönster kommer att införlivas i utbildningen som en introduktion till mineralutvinning, samhälle och miljö.

– Luleå tekniska universitet är en garant för att den senaste forskningen och tekniken implementeras i utbildningen, säger Lena Alakangas.

Uppemot 250 personer kommer att genomgå fyra veckors utbildning i Sverige, följt av ett års praktiskt arbete med stöd av mentorer. SGU medverkar sedan tidigare också i ett liknande samverkansprojekt, PanAfGeo, för att stärka den geovetenskapliga kompetensen i Afrika.

Alakangas, Lena – Professor

Organisation: Tillämpad geokemi, Geovetenskap och miljöteknik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser

Telefon: 0920-491396

 Detta inlägg finns i sin helhet på Luleå Tekniska Universitet hemsida https://www.ltu.se/ltu/media/news