Velkommen til Sverige: “Norrmännens turistbibel avgörande för att locka hit dem”

En vanlig syn i Norrbotten under sommaren när norrmännen invaderar länet.

Norrbotten Gratistidning gör allt för att i år kunna ge ut Velkommen till Sverige, norra Sveriges största turisttidning mot den norska marknaden. Som ett led i detta är utgivningen senarelagd från vecka 21 till vecka 25.

– Om gränserna öppnas blir norrmännens turistbibel avgörande för att locka hit dem, säger Åke Tapani på Norrbotten Gratistidning.

Reseindustrin och besöksnäringen är de branscher som drabbas hårdast under Coronatider. I Norrbotten är det en av de viktigaste näringarna och destinationer och entreprenörer är utsatta då många internationella gäster avbokar och är förhindrade att komma.

Den 17 mars stängdes Norges gränser och den 15 april kom beskedet att stängningen pågår ytterligare 20 dagar innan ett nytt beslut tas i maj. De norska sommarturisterna är oumbärliga för norra Sveriges besöksnäring. Sparbanken Nords vd Gunnar Eikland berättar för Affärer i Norr att den största enskilda frågan för regionen är om Norrmännen kommer till Norrbotten i sommar:

– Ser vi på turismen i Norrbotten under sommarveckorna så kommer nästan 50 procent av omsättningen från norrmän. Har norrmännen i sommar tillräcklig tillit för att öppna gränsen och kommer vi att kunna locka norrmännen att åka på semester till Norrbotten som de brukar? Med en avslutad vår och ett besvärligt läge nu, så är vi mycket beroende av att få hit det norska flödet av människor. Får vi inte norrmännen hit i sommar så blir det ytterligare otroligt tufft för många, säger Eikland till Affärer i Norr.

För att göra allt i sin makt för att bidra till förbättring av situationen har Norrbotten Gratistidning beslutat att senarelägga utgivningen av turisttidningen Velkommen til Sverige. Utgivningen flyttas från vecka 21 till vecka 25 i hopp om att gränserna då ska vara öppna så att Norrmännen kan resa till Sverige och semestra. Tidningen har funnits i 20 år och är mycket uppskattad av norrmännen. Åke Tapani på Norrbotten Gratistidning har arbetat med tidningen från starten och berättar att den i Norge betraktas som en turistbibel.

Åke Tapani, Norrbotten Gratistidning har jobbat med den norska marknaden många år.

– Norrmännen frågar alltid när nästa nummer kommer. Den är med vid köksbordet när sommarplaneringen görs och de tar med sig den som en guidebok i bilen, säger Åke.

Tidningen har något mindre storlek än de övriga gratistidningarna som företaget ger ut. Detta är för att den ska vara smidig att packa med på resan.

– Många norrbottniska annonsörer berättar för mig att normmännen kommer till dem med tidningen och säger att de nappar på det som erbjuds i annonserna. Det är ett solklart betyg på hur viktig tidningen blivit, berättar Åke.

Norrbotten Gratistidning uppmanar även Svenskarna och Norrbottningarna att “hemestra”. Semestra hemma och upptäcka allt det fina i ens närhet. För att ytterligare motivera detta flyttas Glad Sommar, Turisttidningen för Norrbotten fram till vecka 24. Förhoppningsvis kan det uppmuntra till fler semestrar hemma och samtidigt stötta den lokala besöksnäringen.

Unik situation

Peder Gidlund, ansvarig på Norrbotten Gratistidning berättar att de försöker fokusera konstruktivt och lösningsorienterat i den här situationen. Och att det kan finnas ett ljus i tunneln då det kommer till den norska marknaden. De håller hela tiden koll på uppdateringarna om de norska gränserna. Skulle det vara så att de inte öppnar delas givetvis ingen tidning ut. Men om gränserna öppnas, öppnas även en unik situation upp för Norrbotten och Swedish Lapland, menar Gidlund:

– I och med att norrmännen förmodligen inte kommer att välja att resa till Spanien eller andra mer avlägsna länder kommer de vara sugna på att resa till norra Sverige. Och då vet vi att de vill ha vår tidning med den senaste informationen om vår landsdels besöksnäring.

Undersökningar har visat att 95% av norrmännen semestrar med bil. Och att de vill bo bra, äta bra och uppleva shopping och happenings. Allt detta erbjuds i Norrbotten och Swedish Lapland. Utmaningen ligger i att visa dem vad som finns. För detta syfte är tidningen överlägsen, menar Gidlund:

– Det norska medielandskapet är snårigt och splittrat med många små lokala tidningar. Velkommen til Sverige når i princip alla hushåll i Nordnorge. Den kommer direkt till köksborden, vilket är överlägset olika digitala lösningar som tvingar norrmännen att aktiv söka relevant information. I dessa tider är det viktigt att fundera på vart det är smartast att lägga resurser och vad som ger mest utdelning. Vi siktar på att vi tillsammans åter igen kan ta fram en riktigt bra tidning som kan locka norrmännen till vår besöksnäring, säger Gidlund.

Framsidan på Velkommen til Sverige sommaren 2019.

Fakta Velkommen til Sverige:

Velkommen til Sverige når hela den nordnorska marknaden med en upplaga över 100 000 exemplar. Tidningen har funnits i 20 år, och i sin nuvarande form i 10 år. Tidningen finns även digitalt har en sajt, Tilsverige.com, där all revelvant information om besöksnäringen kan samlas för att underlätta för norska turister.

Källa: Affärer i Norr