VildaKidz utsedda till klimatkämpar inom Hållbara eldsjälar

Energikontor Norr har för andra året i rad efterlyst Klimatkämpar från Norr. Företag från Norrbotten som genom sina produkter eller tjänster hjälper sina kunder att minska sina koldioxidutsläpp eller sin energianvändning. De senaste veckorna har vi lyft de företag som utmärkt sig och sina klimatsmarta superkrafter extra mycket! Nu är det dags att uppmärksamma de sista Klimatkämparna 2018. I kategorin Hållbara eldsjälar presenterar vi VildaKidz!

VildaKidz är en ideell organisation baserad i Luleå som erbjuder roliga aktiviteter för alla barn 0-18 år. De prioriterar de barn som är utsatta och sjuka, men aktiviteterna är för alla och i dem blandas lek och galenskap med ett starkt hållbarhetstänk där barnen får lära sig om återvinning, återbruk och naturen. Tack vare det viktiga arbetet där social och ekologisk hållbarhet går hand i hand har VildaKidz nu blivit utsedda till Klimatkämpar från Norr 2018.

Grattis till utmärkelsen! Hur känns det att vara utsedda till Klimatkämpar?
   – Det är jättekul, verkligen! Vi jobbar mycket för miljön i det vi gör tillsammans med barnen. Denna utmärkelsen är ett tecken på att vi är på rätt väg, säger Anna Karlsson som tillsammans med sin man Stefan Karlsson driver VildaKidz.

Miljö och hållbarhet har ända sedan starten varit en central del i verksamheten.
   – Vi har alltid haft det här tänket kring hållbarhet och vi vill få ut barnen i naturen där vi kan lära dem mer om hur den fungerar, något som inte alls är givet att de vet idag. Det handlar delvis om att barnen ska förstå var allt kommer ifrån, förklarar Anna. Mycket handlar också om att ta tillvara på det som redan finns. Anna fortsätter:
   – Vi vet att upp till 20 % av barnen i Luleå lever i barnfattigdom och så går affärerna och slänger flera ton mat det inte är något fel på! Det vill vi göra något åt och nu samarbetar vi med flera butiker, förklarar hon. Enligt Stefan är den här tiden på året lite speciell, i och med all den julmat och alla julbordstallrikar som blir över. Förra julen kunde VildaKidz dela ut 4 ton julmat till behövande barnfamiljer, mat som annars hade gått till spillo. 

VildaKidz är ett bevis på att i stort sett vilken verksamhet som helst kan arbeta aktivt med hållbarhet, oavsett vad den ursprungliga kärnan i organisationen består av. På frågan om vad de skulle ge för råd till andra verksamheter som vill arbeta mer aktivt med frågan svarar de:
   – Se det inte så invecklat, med enkla medel kan det gå smidigt. Och ha konkreta mål som ni följer upp, det är inget värde om det bara är en policy i en mapp någonstans. Gör det som står där också!, menar Stefan och Anna fyller i:
   – Och till er som är föräldrar eller pedagoger, ge inga pekpinnar till barnen, gör hållbarhet roligt istället! Om förskolor och skolor vill att vi kommer till dem och gör något kul av det istället, så kan de gärna höra av sig så kan vår maskot komma dit och göra hållbarhet roligt!

Källa: Energikontor Norr