Wibax startar traineeprogram som riktar sig till utrikes födda

Wibax startar Wibax Academy – God kemi för fler, ett traineeprogram som initialt vänder sig till utrikes födda. Projektet sker i samarbete med Piteå kommun och Arbetsförmedlingen och ger tolv kandidater möjligheten att under handledning testa på att arbeta hos Wibax inom allt från ekonomi och försäljning till logistik och transport under våren 2020.

– Vi vill bidra till samhället. Vi har en del utrikes födda i Piteå kommun som är utan arbete, och vi vet att får man inte jobb så flytta man, så det här projektet är ett initiativ för att behålla arbetskraften i vår stad samtidigt som vi tar ett socialt ansvar, säger Annica Pettersson, HR-chef Wibax.

I takt med att Wibax växer finns behov av kompetenser inom flera yrkesområden, och företaget ser många fördelar med att få bättre kontakt med målgruppen.

– Vi är nöjda om vi kan hjälpa dem med arbetslivserfarenhet och språkutveckling som leder till att de antingen anställs hos oss eller får erfarenheter som gör att andra arbetsgivare i Piteå får upp ögonen för dem.

Kemiföretaget eftersträvar att bli mer diversifierade.

– Mångfald är ett brett begrepp och detta är en av våra insatser. Vi slåss om samma kompetens med andra arbetsgivare. Därför är det viktigt att bli en än mer attraktiv arbetsgivare som är hållbar i framtiden och då är det viktigt att avspegla samhället. En ökad mångfald blir en win-win för alla, säger Annica Pettersson.

Projektet kommer att avslutas i maj 2020 och då vill Wibax kunna erbjuda några av traineedeltagarna ett sommarvikariat som fortsättning.

– Vi hoppas också att alla deltagare – både kandidater och vi som chefer, handledare och medarbetare – fått ut bra saker av att medverka. Vi önskar också att projektet kan bli återkommande i sin nuvarande form eller i ett liknande upplägg.

Wibax håller en inledande rekryteringsdag för Wibax Academy – God kemi för fler den 18 december och traineeprogrammet startar den 20 januari nästa år.

Källa: Wibax