Kaunis Holding AB förvärvar Abecede AB och resterande tillgångar i Northland Resources AB:s konkursbo

 Detta inlägg finns i sin helhet på Pajala Gratistidning Näringsliv hemsida http://pajala.gratistidning.com/

Kaunis Holding AB förvärvar Abecede AB och resterande tillgångar i Northland Resources AB:s konkursbo

Kaunis Holding AB har förvärvat Abecede AB och resterande tillgångar i Northland Resources AB:s konkursbo. Bolaget har nu alla nödvändiga tillstånd för en återstart av järnmalmsgruvan i Pajala, vilken planeras till sommaren 2018 med en första leverans till kund senare samma år.

Kaunis Holding AB har idag förvärvat Abecede AB och alla resterande tillgångar i Northland Resources AB:s konkursbo. Abecede AB byter i och med förvärvet namn till Kaunis Iron AB. Detta innebär att Kaunis Iron nu innehar miljötillståndet som krävs för en återstart av gruvverksamheten i Kaunisvaara. Bolaget har också lämnat in en anmälan till Länsstyrelsen om att det trätt in som verksamhetsutövare.

– Idag har vi nått en viktig milstolpe i att återstarta gruvan och ser nu fram emot en produktionsstart. Vi är glada över att ha fått så många erfarna och framgångsrika entreprenörer som visar intresse för att medverka till en uppstart. Att få vara med och bidra till positiv utveckling i Pajala och Tornedalen och skapa de så viktiga arbetstillfällena, känns fantastiskt, säger Anders Sundström, styrelseordförande i Kaunis Iron AB.

Northland Resources AB drev järnmalmsgruvan i Kaunisvaara från 2012 fram till konkursen i december 2014. I och med förvärvet kan nu Sveriges genom tiderna största konkurs avslutas.

– Jag är väldigt glad att nu kunna genomföra affären tillsammans med Kaunis Iron AB och att vi därigenom tillsammans skapat möjligheter till en fortsättning av gruvverksamheten. Jag vill samtidigt rikta ett stort tack till alla de personer som på olika sätt jobbat hårt och uthålligt för att vi skulle nå till denna punkt, säger konkursförvaltaren Hans Andersson.

För Kaunis Iron fortskrider planerna för ett återupptagande av produktionen under sommaren 2018 med en första leverans till kund senare samma år. Verksamheten har ett giltigt miljötillstånd i och med förvärven. Vidare kommer bolaget inom 12 månader från produktionsstart att ta fram en ansökan om ett nytt miljötillstånd som även omfattar fyndigheten Sahavaara.

– Vi är nu mitt uppe i processen att bygga upp driftsorganisationen och slutföra avtalen med de entreprenörer som kommer att vara en viktig del av vår produktionskedja. Det känns glädjande att få lämna detta besked till alla som stöttat oss under resans gång och som aldrig slutat tro på en framtida gruvverksamhet i Kaunisvaara, säger Åsa Allan, Pajalabo och platschef vid gruvan i Kaunisvaara.

Källa: Kaunis Iron