Kaunis Iron skriver leasingavtal med Wist om ett 30-tal nya malmlastbilsekipage

 Detta inlägg finns i sin helhet på Pajala Gratistidning Näringsliv hemsida http://pajala.gratistidning.com/

Kaunis Iron skriver leasingavtal med Wist om ett 30-tal nya malmlastbilsekipage

På bilden syns en näst intill identiskt ekipage som det Wist och SLP kommer att leverera till Kaunis Iron.Två miljoner ton järnmalmskoncentrat per år ska transporteras.

Malmekipagen byggs för 90 tons bruttovikt och får transportdispens enligt avsiktsförklaringen mellan Trafikverket och Kaunis Iron som nyligen undertecknades. Varje malmekipage består av en 750 Hk Volvo FH16 med påbyggnation och 5-axlad sidotippande vagn.

– Wist och Persson Invest är givetvis väldigt tacksamma för förtroendet. Med denna affär befäster vi vår ställning i Pajala och är med att säkra arbetstillfällen för en lång tid framåt. Vi ser fram emot att tillsammans med SLP och Kaunis Iron utveckla resurseffektiva transporter, säger Mats Karlsson Ek, vd på Wist Last & Buss.

Ekipagen måste anpassas för att klara de påfrestningar de utsätts för. Påbyggnad och vagnstillverkning kommer att ske lokalt i Norrbotten, närmare bestämt i Övertorneå.

– SLP är med vår produktionsanläggning i Övertorneå en kompetent och erfaren byggare av släp och påbyggnader. Att få vara med i denna satsning känns därför extra bra. Vi ser fram emot att få vara med och leverera funktionella och säkra ekipage för transport av malm i många år framöver, säger Karin Prytz, vd på SLP.

Behov av drygt 100 chaufförer

Kaunis Iron ska trafikera sträckan Kaunisvaara-Pitkäjärvi sju dagar i veckan, dygnet runt med de 90-tons malmekipage som affären omfattar. Det ger en volym på cirka två miljoner ton malm per år.

– Vi startar ett eget malmtransportföretag och nu när avtalet är på plats kommer vi omedelbart att påbörja rekrytering av chaufförer och tjänstemän. Vi räknar med att behöva anställa mer än 100 personer, säger Per-Erik Lindvall, styrelseledamot i Kaunis Iron.

Transporterna är planerade att starta i slutet på juli 2018.

Källa: Wist Last & Buss