Frukostmingel blir allt populärare

After work i all ära – men när det gäller att mingla med personer utanför den egna arbetsplatsen är det frukostarna som blivit den stora mötesplatsen i Norrbotten.
   Framför allt kommer man för nätverkandet och kontakterna. Många kommer för att man vet att det finns 200 företagare på en och samma plats, säger Anna Mård, affärsutvecklare på Piteå Science Park.

Med över 200 besökare har Frukost med näringslivet i Piteå blivit en mötesplats att räkna med. I Kaleido på Storgatan 44 möts bland andra företagare, representanter för nätverk, tjänstemän och politiker för mingel, frukostfrallor och temadiskussioner. Utom under semestern återkommer träffarna ungefär en gång i månaden.
– Våra förväntningar på hur många besökare vi ska ha på frukosten har vida överträffats, vi hade hoppats på kanske 100 till 150 och det slår vi med råge. I bland blir det nästan för trångt i lokalen eftersom det är så många som kommer, säger Anna Mård.

12 maj går säsongens sista träff av stapeln, på temat ”Hållbara transporter – vilka möjligheter finns nu och i framtiden?”. I panelen sitter Ulrika Nilsson, vd Piteå Hamn, Susanne Jangdal, vd ShoreLink, Gusten Granström, vd Norrbotniabanan och Roger Åström, styrelseordförande BDX Piteå.
Att lyckas locka omkring 200 besökare i Piteå förklarar Anna Mård så här:
– Vi har en avslappnad, trevlig och rolig stämning och vi har mycket tid för mingel, både före och efter programmet, som är lite kortare.

Återkopplingen vi får från näringslivet är väldigt positiv. De som söker kontakter har kunnat boka 2-3 möten på en frukost och träffa de  rätta personerna. Sen är programpunkterna också spännande.

Arrangörer är Piteåentreprenörerna, Företagarna, Nolia, Piteå Science Park, Piteå kommun och Destination Piteå.

I Luleå är upplägget liknande. Där hålls näringslivsfrukost i Vetenskapens hus i korsningen Storgatan och Kungsgatan. Huvudarrangör är Luleå näringsliv.
– Nästa frukost är 19 maj, då är temat digital infrastruktur. Vi snittar ungefär 250 personer på varje frukost. Vi erbjuder en nätverksarena där människor kan mötas och träffas, men vi lyfter också viktiga och aktuella frågor, säger Lisa Holmfrid, projektledare kommunikation på Luleå näringsliv.

Och intresset ser av allt att döma ut att öka. Nyligen hölls den mest välbesökta frukosten hittills.
  – Frukosten med tema integration och mångfald nu i april är den som dragit absolut flest, 313 personer.

Hur kommer det sig, tror du?
– Det är en fråga som är aktuell för alla, och berör. Ska vi kunna fortsätta växa som län måste vi se till alla resurser. Vi pratade bland annat om jämställdhetsprojekt och socialt integrerat företagande. Det är viktiga ämnen som är bra att synliggöra.

För den som är intresserad av att besöka näringslivsfrukostar kommer Lisa Holmfrid med ett litet tips:
– Man kan faktiskt gå på Bodens, Piteås och Luleås näringslivsfrukostar utan att datumen krockar, eftersom vi samordnar planeringen. Vi konkurrerar inte utan samverkar med varandra, bland annat inom ramarna för Luleåregionen.

Bodens frukost arrangeras en gång i månaden på Boden Business Park. Där står Företagarna, Bodens Kommun och Boden Business Park som arrangörer. Flera andra kommuner i Norrbotten har också frukostar med inriktning på företag och näringsliv. I Kiruna var den senaste den 31 mars, med temat ”Digitalisering som möjlighet! Trender och utveckling inom digitalisering som utvecklar ditt företag.”.
   I Kiruna hålls frukostarna som ett samarbete mellan Företagarna, Kiruna in Swedish Lapland och Progressum.

Hans L. Olofsson

Är du arrangör eller vill du hitta till evenemang som företagarfrukosten? På norrbotten.com/evenemang/ har Business Norrbotten nu också en evenemangskalender, där arrangörer själva kan lägga till sina aktiviteter. Kika in där för att hitta företagarfrukostar, After work-tillfällen och mycket annat!