Uppåt för nyföretagandet i Norrbotten

Office workers in the office

Under tredje kvartalet 2019 ökade antalet nyregistrerade företag i Norrbotten med 4,7 procent. Totalt under året har nyföretagandet i Sverige gått upp med 3,7 procent, efter några års minskning. Det visar ny statistik från Bolagsverket som Visma har sammanställt.
 
– Det är väldigt positiva nyheter. Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag och för att Sverige ska kunna fortsätta att må bra ekonomiskt och kunna garantera sysselsättning och välfärd behövs hela tiden nya och välmående företag, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.
 
Mellan juli och september registrerades 287 nya företag i Norrbotten. Det är en ökning med 4,7 procent jämfört med samma period förra året, då det startades 274 nya företag. I landet som helhet ökade nyföretagandet med 5,3 procent under det tredje kvartalet 2019.
 
Nyföretagandet i Sverige har minskat på helårsbasis sedan 2017, men ser nu ut att vända. Förra året var minskningen 7 procent, men under 2019 har Sverige fått omkring 48 000 nya företag. Det är en ökning med 3,7 procent jämfört med samma period förra året.– Att ge människor bästa möjliga villkor för att starta, driva och utveckla sina företag är den bästa investeringen för både innovation och framtida jobb, säger Boo Gunnarson.
 
Att vara företagare lockar. Var tredje svensk, 31 procent, drömmer om att starta företag, enligt en opinionsundersökning som beställts av Visma. Bland unga mellan 18 och 29 år vill så många som varannan, 47 procent, driva eget företag.

Källa: Visma